„Slovačka doživljava najgori dan svoje demokratije. Prvi put za 31 godinu naše demokratske suverene republike desilo se da je neko odlučio da političko mišljenje iskaže ne na izborima, već puškom na ulici. I sa namerom ne argumentovano već fizički da eliminiše političkog protivnika,“ napisao je ministar unutrašnjih poslova Slovačke,prenosi Danas.

Naglasio je i da je njegov zadatak „kao ministra unutrašnjih poslova je da učini sve da se ovaj atentat ne samo na premijera, već i na ceo demokratski poredak što pre rasvetli“.

„Kada želimo da ustanovimo mir kao nacija i kada se ovakva ubistva demokratije nikada ne ponove, svi moraju pokazati ogromnu odgovornost – političari, misleće ličnosti, društvene grupe i mediji. Ovaj atentat zaslužuje zajedničku i nedvosmislenu osudu. Pomirenje nacije i smirivanje strasti onda može biti praćeno takvim korakom. To je naša jedina nada za budućnost,“ zaključio je on.

Odlazeća predsednica Slovačke Zuzana Čaputova se takođe oglasila i potvrdila da je policija privela počinioca i rekla da će zvaničnici dati više informacija kada to bude moguće.

„Ja sam šokirana. Svi smo šokirani užasnim i podlim napadom na premijera Roberta Fica“, napisala je izjavi na društvneoj mreži Iks.

„Možda još uvek ne shvatamo u potpunosti ozbiljnost onoga što se danas dogodilo. Pucanje na premijera je pre svega napad na ljudsko biće, ali je i napad na demokratiju. Nasilje je apsolutno neprihvatljivo. Govor mržnje i retorika puna mržnje, čiji smo svedoci širom društva, dovode do dela mržnje. Molim vas, dozvolite nam da zaustavimo ovo,“ napisala je predsednica Slovačke i dodala da je policija je uhapsila počinioca i daće dalje informacije kada bude moguće.

„Do tada, molim vas, ne donosimo brze presude. Mislim da je najvažnija stvar na koju svi treba da se fokusiramo u ovom trenutku brz oporavak Roberta Fica,“ zaključila je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.