“Da nije išao u džamiju, već na boks, postao bi bokser”, kaže o napadaču iz Beča, koji je poreklom iz Severne Makedonije, njegov advokat

1
Foto Profimedia

(Beta, RTS) – Austrijski advokat Nikolaus Rast koji je u ranijem suđenju branio ubijenog teroristu Kujtima Fejzulaija kaže da je on odrastao u potpuno normalnoj porodici, ali da je imao nesreću da se druži sa pogrešnim ljudima.

“Da nije išao u džamiju, već na boks, postao bi bokser”, rekao je Rast.

Prema njegovim rečima, radikalizovao se kao tinejdžer dok je išao redovno u jednu džamiju. Kako je rekao agenciji APA, Fejzulai je bio “mladić bez orijentacije, koji je tražio mesto u životu”, prenosi Blic.

Muškarac koji je sinoć izveo teroristički napad u Beču je 20-godišnjak, poreklom iz Severne Makedonije, koji ima i državljanstvo Austrije, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Austrije.

Ministar policije Karl Nehamer rekao je agenciji APA da je izvršilac sinoćnjih napada u Beču, kog je policija ubila tokom akcije, 20-godišnji muškarac sa dvojnim državljanstvom Severne Makedonije i Austrije, prenosi RTS.

On već ima kriminalni dosije zbog terorističkog udruživanja. Bio je osuđen na 22 meseca zatvora 25. aprila 2019. zbog pokušaja da ode u Siriju i pridruži se Islamskoj državi.

U decembru prošle godine odobreno mu je prevremeno puštanje prema zakonu o maloletnicima, rekao je Nehamer.

Nehamer je rekao da je Fejzulaj na svom nalogu na Instagramu objavio fotografiju pre napada na kojoj se vidi oružje koja je očigledno koristio.

“Osumnjičeni je bio opremljen lažnim eksplozivnim prslukom i automatskom puškom, pištoljem i mačetom za izvođenje ovog odvratnog napada na nevine građane”, rekao je Nehamer. 

Ministar policije Austrije sopštio je danas da nema naznaka da je bilo drugih napadača osim Kujtima Fejzulaija. U vezi sa napadom uhapšeno je 14 osoba, a kako je ranije “Hojte” objavio u današnjim racijama u Beču uhapšeni su osumnjičeni stari između 16 i 25 godina, rođeni u Beču, Kosovu, Bangladešu, Sankt Peltenu, Čečeniji i Medlingu. Još jedno hapšenje dogodilo se danas u Lincu.

Nehamer je rekao  austrijskoj novinskoj agenciji APA da je izvršen pretres 15 kuća i da je nekoliko osoba uhapšeno.

“Reč je o radikalizovanoj osobi koja se osećala bliskom sa Islamskom državom”, rekao je jutros austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer na konferenciji za novinare, prenosi Beta.

Kako piše Kronen cajtung, napadač je nosio “kalašnjikov” koji je nabavio ilegalno.

Nehamer je za APA rekao da je policija sprovela opsežne racije u krugu njegove porodice, poznanika i kontakata.

Pretraženo je ukupno 15 kuća i uhapšeno je nekoliko ljudi.

Četvoro civila je ubijeno tokom napada koji se dogodio sinoć u Beču, a ranjeno je 14 osoba. 

Širom grada raspoređene su jake policijske snage, a premijer Sebastijan Kurc rekao je da će vojska čuvati objekte i lokacije u gradu.

Austrija je proglasila trodnevnu nacionalnu žalost. 

1 KOMENTAR

  1. Зато ћемо ми са “Косове” имати “мали Шенген” ! Тамо, иначе, сви иду на бокс.

Comments are closed.