Strašni bombaški napadi na Šri Lanki tokom Uskrsa čin su odmazde zbog masakra u Krajstčerču na Novom Zelandu, preneo je AFP reči ministra odbrane Šri Lanke.

Ministar je otkrio i da su dve lokalne Islamističke organizacije, uključujući National Thowheeth Jama’ath (NTJ), odgovorne za napad, javlja Rojters.

Napad u Krajstčerču izveo je 28-godišnji Brenton Tarant 15. mart, naoružan automatskim oružjem, kada je ušao u dve džamije za vreme molitve petkom i ubio pedeset ljudi. Dan ranije objavio je svoj manifest na 73 trane, navodeći da se divi Andersu Brejviku koji je 2011. godine ubio 77 osoba.

Tarant je uhapšen i optužen po 50 tačaka optužnice za ubistvo i 39 pokušaja ubistva.

Do sada je na Šri Lanki ubijeno 310 osoba, a ranjeno je 500 u ukupno osam eksplozija, mada bi taj broj mogao da raste.

Uhapšeno je 35 osoba do sada. Iza napada, kako su objavile vlasti, stoji lokalni islamistički pokret National Thowheeth Jama’ath (NTJ) koji je delovao uz pomoć međunarodne terorističke mreže.

Danas je na Šri Lanki Dan žalosti. Žrtvama je u utorak odana počast, uz tri minuta ćutnje. U zemlji je u ponedeljak uveče uvedeno vanredno stanje kako bi vlasti održale bezbednost i rad osnovnih službi tokom istrage o bombaškim napadima.

Visoke bezbednosne mere sprovode se u Kolombu i u Negombu, 35 kilometara severno od glavnoga grada, gde se održava masovni pogreb blizu crkve u kojoj je ubijeno više od 110 ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.