Napad na Hrvatsku ambasadu u Sarajevu

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Policija u Sarajevu traga za vandalima koji su u toku noći sa zgrade hrvatske ambasade skinuli i bacili na ulicu zastavu Evropske unije, potvrdio je ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić.

“To se dogodilo izmedđu 23 sata i ponoći. Zastava EU je istrgnuta, a hrvatska zastava koja je takođe postavljena ostala je netaknuta. U kontaktu smo s policijom i u ovom trenutku nemamo više saznanja”, kazao je Sabolić agenciji Hina.

Službenici ambasade pozvali su policiju koja je obavila uviđaj i sada traga za počiniteljem ili više njih, a istragu bi trebalo da olakša činjenica da je prostor na kojem su istaknute zastave pokriven video nadzorom.

Iz dostupnih informacija ispostavlja se da se incident dogodio tokom policijskog časa koji je u BiH na snazi od 23 do 5.00 ujutro, kao deo mera u borbi protiv pandemije korona virusa.

Ambasada Hrvatske u Sarajevu smeštena je u poslovnoj zgradi u strogom centru grada na Trgu djece Sarajeva, a taj prostor u blizini Ministarstva spoljnih poslova i Predsedništva BiH pokriven je nadzornim kamerama.

Uviđaj je u toku, a policija traga za napadačima, prenosi Večernji.ba.

Ovo nije prvi incident u kojem je meta hrvatska ambasadao u glavnom gradu BiH.