“Nama Srbima u Crnoj Gori je na silu uzeta država, jezik… Hoće da nam uzmu crkvu, a sada i moje dete…”: Otac talentovanog košarkaša o oštrim porukama upućenim KSCG

0
Profimedia

Andrija Vuković ima 14 godina i talentovani je košarkaš. U junu je dobio poziv da nastupi za pionirsku selekciju Crne Gore u sklopu priprema za turnir Slovenia ball.

Odluka ovog mladog dečka i njegove porodice je da brani boje reprezentacije Srbije i tako je mladić i pre prvih koševa na velikoj sceni postao poznat.

Naime, njegovim namerama se isprečio Košarkaški savez Crne Gore pošto nije prosledio u sedište FIBA potvrdu da Vuković nije nastupao za crnogorsku kadetsku selekciju.

To je izazvalo oštru rekaciju njegovog oca, čija je poruka crnogorskom savezu preko Fejsbuka odzvonila regionom.

Ево на шта су све спремни људи из Кошаркашког савеза Црне Горе, да наштете дјетету од 14 година и привремено га спријече…

Posted by Владимир Вуковић on Среда, 31. јул 2019.

Vladimir Vuković je za Novosti rekao da je ponašanje rukovodstva KSCG doživeo “lično, kao roditelj, kao Srbin i čovek”.

“Moja reakcija je bila spontana i jedino logična i ne bih voleo da je iko doživljava kao nekakvo junaštvo, već kao obavezu svakog pojedinca koji drži do sebe”, rekao je Vuković.

On je dodao da se “ovde ne brani samo interes njegovog deteta, već i druge dece srpske nacionalnosti iz Crne Gore koja bi možda želela da krenu istim putem”.

“Zar nije nimalo čudno da 13 godina od referenduma 2006. nijedno naše dete nije obuklo košarkaški dres Srbije? Ta činjenica najbolje govori šta je posredi, a ja to neću dozvoliti, bez obzira na eventualne posledice. Nama Srbima u Crnoj Gori je na silu uzeta država, pismo, jezik, žele da nam otmu i crkvu, evo, sada i moje dete. E, ja, kao otac, to im sigurno neću dozvoliti”, rekao je.

Tako se politika umešala i u karijeru jednog tinejdžera.

“Šta u životu nije politika? U ovom slučaju je trebalo sve svesti na nivo odluke porodice i želje deteta da ide tamo gde mu srce želi. U Crnoj Gori je u principu problem razmišljanja sa srpskog stanovišta, pa kad je tako, onda se dovodi u pitanje moj lični integritet, kao i moga deteta i moje porodice, koji treba odbraniti”, rekao je Vuković.

On je poručio da je ponašanje tamošnjeg saveza nerazumno.

“To je nerazuman potez ljudi koji vode računa samo o svojim interesima i kojima ne predstavlja problem da ovo čine, pa i kada se radi o dečaku od 14 godina. Nisam iznenađen, možda sam se negde naivno nadao da do ovoga neće doći, ali ko zna zašto je to dobro. Sada smo na čistac isterali dosta toga i potvrdili da je naša odluka bila ispravna, jer u budućnosti oni svakako neće moći da spreče Andriju da igra u dresu Srbije”, rekao je Vuković za “Novosti”.