“Nalazimo se u odlučujućem trenutku. Moj savet je da se deluje brzo…”: Direktor SZO o epidemiji koronavirusa

0
Beta - Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ocenio je danas da je epidemija koronavirusa stigla do “odlučujuće tačke” i pozvao zemlje da deluju “brzo” da ograniče taj “vrlo opasan virus”.

“Nalazimo se u odlučujućem trenutku. Ako sada delujete agresivno možete ograničiti ovaj koronavirus. Moj savet je da se deluje brzo”, rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus na konferenciji za novinare.

Epidemija otkrivena u decembru u Vuhanu u Kini zarazila je više od 78.600 ljudi u toj zemlji, od kojih je 2.700 umrlo.

Međutim, kako je rekao šef SZO, sada je najveća briga te organizacije šta se dešava u ostatku sveta, gde ima više od 3.470 slučajeva zaraženih u 44 zemlje. 

On je rekao da je u poslednja dva dana dnevni broj novozaraženih ovim virusom u svetu veći od broja registrovanog u Kini. 

Pored toga u poslednja 24 časa sedam zemalja, medju kojima su Brazil i Norveška, zabeležile su svoje prve slučajeve zaraze.

U takvoj situaciji šef SZO poziva zemlje da deluju brzo, da se pripreme da se suoče sa epidemijom iako nemaju slučajeva zaraženih kod sebe.

Epidemije u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji pokazuju šta taj virus može da uradi, rekao je on i dodao da te zemlje imaju “grozdove” viralne pneumonije.

Istovremeno dodao je da više zemalja nije zabeležilo ni jedan slučaj više od dve nedelje, kao što su Belgija, Kambodža, Indija, Rusija i Vijetnam.

“Svaka od tih zemalja je drugačija, i svaka pokazuje da agresivne i rane mere mogu da spreče prenos pre nego što se virus učvrsti”, rekao je on.

(Beta)