Robert Dauni Džunior poznat je čak i onima koji sebe ne smatraju odličnim filmofilima, ali glumac je doživeo veliku krizu u karijeri tokom koje nije mogao da povrati svoje mesto pod holivudskim suncem. Iz njega ga je spasio jedan od najpoznatijih reditelja – Kristofer Nolan.

Robert Dauni Džunior trenutno doživljava svoju holivudsku renesansu. Uloga u filmu „Openhajmer“ ga je bacila u nebesa, a za uspeh i veliki povratak filmskim uspesima glumac se zahvalio Kristoferu Nolanu, poznatom reditelju koji je već nekoliko puta pokazao da zasluženo uživa status najvećeg umetnika u filmskoj industriji.

Kada je Dauniju uručena nagrada za najboljeg sporednog glumca u Openhajmeru, posebna zahvalnost Nolanu je mnogo značila jer je upravo on pronašao način da oživi njegovu karijeru, prenosi N1.

Glumac je glumio u desetak Marvelovih filmova, dva filma o Šerloku Holmsu, ali za njegovo ime jedva da smo čuli od 2019. godine, kada je glumio u Osvetnicima. Rupu od četiri godine bez naslova filma popunjava samo Dulitl, koji su mnogi nazvali katastrofalnim i ‘negledljivim’.

„Bio sam na mestu u svom životu, u karijeri, kada mi je bio potreban neko ko bi imao viziju onoga što je moguće za mene, a što nisam mogao sam da vidim“, jednom je otkrio Dauni Džunior.

Na sreću, dočepao se scenarija za film, koji se trenutno smatra najvećim favoritom za Oskara.

Nolan je ranije objasnio da mu je posebno zadovoljstvo da sarađuje u filmovima sa zvezdama čije su karijere u silaznoj putanji i da ih onda ponovo pravi najvećim zvezdama, i u tome je još jednom uspeo. Od Daunija Džuniora je napravio Luisa Štrausa, jednog od prvobitnih članova Komisije za atomsku energiju Sjedinjenih Država.

To je potpuno drugačija uloga od one koju je igrao u Marvelovim filmovima, a na dodeli BAFTA je rekao da svoju nagradu duguje britanskom senzibilitetu reditelja Openhajmera. Za ovu ulogu dobio je veliki broj nominacija i osvojio prestižne nagrade poput Critics Choice i Zlatni globus, a za nekoliko nedelja saznaćemo da li će na svoju policu staviti i prvog Oskara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.