(Beta-AP) – Švajcarsko tužilaštvo podiglo je danas optužnice protiv bivših predsednika fudbalskih organizacija Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Sepa Blatera i Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišela Platinija, zbog prevare i drugih krivčnih dela.

Tamošnje tužilaštvo je poslednjih šest godina vodilo istragu, o isplati dva miliona dolara, nakon što je Blater kao prvi čovek FIFA taj novac platio Platiniju za konsultantske poslove obavljene od 1998. do 2002. godine.

Njima će se u narednih nekoliko meseci suditi pred saveznim krivičnim sudom u Belinconi.

„Ova uplata oštetila je Fifu i dovela do nezakonitog bogaćenja Platinija“, navodi se u saopštenju švajcarskog federalnog tužioca.

Istraga, koja je pokrenuta u septembru 2015. godine uticala je na prevremeni odlazak Blatera (85) sa mesta prvog čoveka Fife dok je Platini (66), tada prvi čovek Uefa morao da se povuče iz kampanje za predsednika svetske kuće fudbala.

Blater i Platini poricali su da su učinili nešto protivzakonito, navodeći usmeni dogovor, koji su postigli pre više od 20 godina.

Blater je optužen za prevaru, loše upravljanje, proneveru sredstava Fife i falsifikovanje dokumenata. Platini je optužen za prevaru, proneveru, falsifikovanje i saučesništvo u lošem upravljanju.

https://www.nstore.rs/product/sajamska-akcija-godisnja-pretplata-plus-20-knjiga-pokloni/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.