Nakon popuštanja mera broj zaraženih konstantno raste: U Turskoj ponovo pooštrena pravila

0
Foto Profimedia

Turske vlasti saopštile su danas da je nošenje zaštitne maske obavezno na javnom mestu u tri najveća grada gde se povećao broj zaraženih koronavirusom posle ublažavanja ogranilenja uvedenih zbog epidemije.

Maske su obavezne u Istanbulu, Ankari i Bursi, kao i u 47 od 81 provincije u Turskoj.

U Turskoj je porastao broj zaraženih od početka juna, posle otvaranja kafea, restorana, teretana, parkova, plaža i muzeja, ukidanja zabrane međugradskih putovanja i ublažavanja zabrane izlaska najstarijih i dece iz kuća.

U četvrtak je Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo policijski čas od nekoliko sati u subotu i narednog vikenda širom Turske, dok milioni učenika idu na ispite za prijem u srednju školu i na univerzitet. Ministar zdravstva Fahretin Koča je objavio da će “ograničeni” policijski čas sprečiti gužve.

Zabrinuti roditelji i studenti zatražili su odlaganje prijemnih ispita zbog epidemije.

Ministar prosvete rekao je da su maske i dezinfekciona sredstva postavljeni u školama, dok su ispitne sobe dezinfikovane i uređene u skladu sa smernicama za socijalno distanciranje.

Ministar zdravlja je u sredu objavio da je u poslednjih mesec dana svakodnevno broj potvrđenih infekcija oko 600 samo u Istanbulu, najmnogoljudnijem gradu u Turskoj, s više od 15 miliona stanovnika.

U glavnom gradu, Ankari, u toku jednog meseca je dnevno između 127 i 177 novih infekcija i taj broj raste.

Turska je od marta prijavila više od 184.000 potvrđenih slučajeva i 4.882 umrlih od bolesti KOVID-19, uključujući 21 smrt i 1.304 inficiranih u protekla 24 sata. Najnoviji brojevi pokazuju porast broja ljudi kojima je potrebna intenzivna nega.

(Beta)