“Najverovatnije prekidamo nastavu zbog skoka zaraženih koronavirusom…”

0
Foto: Igor Pavićević

(Beta) – Nastava u školama u Republici Srpskoj najverovatnije će biti prekinuta zbog pogoršane epidemiološke situacije, izjavio je danas član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

“Današnji broj zaraženih građana virusom je alarmantan i moramo preduzeti niz mera kako bi se zaštitili građani i najverovatnije ćemo zatvoriti škole”, rekao je Dodik na otvaranju KOVID-bolnice u Bijeljini.

U Republici Srpskoj potvrđena su 582 nova slučaja koronavirusa, među 1.201 testiranim. Skoro polovina testiranih pozitivna je na Covid-19 i ovo je do danas najveći broj novoobolelih.

Najviše novozaraženih je ponovo u Banjaluci, 82 оsоbe, a novi slučajevi registrovani su u čak 44 grada i opštine u RS.

Dodik je rekao i da će morati da se “redukuje” radno vreme u preduzećima, građane pozvao da poštuju preporučene mere zaštite od koronavirusa, a političke partije da ne održavaju javne skupove tokom predizborne kampanje za lokalne izbore, zakazane za 15. novembar.

U pоslеdnjа 24 čаsа u Bosni i Hercegovini potvrđeno je 1.265 slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 2.713 uzoraka. Preminulo je deset osoba: sedam u Republici Srpskoj i tri u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH testirano je 1.493 laboratorijskih uzoraka, od kojih je 669 pozitivno na koronavirus. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima, osim u Bosansko-podrinjskom.

Tokom epidemije u BiH je od koronavirusa obolelo 39.758 osoba, oporavilo se 27.898, a urlo je 10.077.