Dan nakon masovnog hapšenja zbog protesta u Moskvi, ruski opozicioni lider i jedan od najvećih kritičara Vladimira Putina Aleksej Navaljni je iz zatvora poslat u bolnicu zbog „akutne alergijske reakcije“, a sumnja se da je otrovan.

Kira Jarmiš, njegova portparolka napisala je na Tviteru da on nikada do sad nije patio od alergija. Takođe je navela da mu je lice veoma otečeno i da se pojavilo crvenilo.

Anastasija Vasiljeva, njegova redovna doktorka, nakon posete u nedelju uveče izjavila je da nadutost i crvenilo na licu nalikuju na hemijsko trovanje. „Kao doktor koji je lečio Aleksejevu opekotinu oka pre dve godine, sa sigurnošću mogu da kažem da je ovo što se danas desilo i ono u 2017. rezultati štete načinjene neodređenom hemijskom supstancom“ napisala je Vasiljeva na Fejsbuku.

Doktori koji su zaduženi za njegovo lečenje u bolnici tek treba da objave svoju dijagnozu i tačan uzrok ovih simptoma.

Navaljni u zatvoru služi kaznu od 30 dana na koju je osuđen jer je pozvao na proteste protiv vlade.

Protesti su održani zbog odbijanja izbornih vlasti da registruju nezavisne kandidate za izbore za gradski odbor Moskve u septembru. Protesti su izazvali najnasilniju reakciju policije na proteste u Rusiji u poslednjih par godina, navodi Gardijan.

Većina od 1300 uhapšenih protestanata su pušteni u subotu bez presude, ali oko 150 njih je provelo subotu veče u policijskoj stanici i čeka ih suđenje ove nedelje. Nekoliko drugih opozicionih političara još uvek su u zatvoru, pod optužbom „ometanja rada izborne komisije“, a policija je obavila pretrese njihovih kuća.

Opozicioni lideri najvaljuju da će sazvati još jedan protest 3. avgusta, u pokušaju da održe pritisak na vlasti.

Nema znakova da je Navaljnijev život u opasnosti, a jedan od doktora u bolnici rekao je da mu se stanje poboljšava od nedelje uveče. Vesti o njegovom zdravlju izazvale su uzbunu u zemlji u kojoj je opozicioni političar Boris Nemcosov ubijen ispred Kremlja 2015. godine.

Navaljni je 2017. pretrpeo ozbiljnu opekotinu na desnom oku nakon što je pogođen antiseptičkom zelenom farbom.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.