Najveći broj preminulih od početka pandemije u Hrvatskoj: “Uskoro i do 2.000 zaraženih dnevno”

0
Profimedia

Hrvatska je u poslednja 24 sata registrovala 393 nova slučaja zaraze koronavirusom, te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 5.070, saopštio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima, 571 pacijent je na bolničkom lečenju, dok je na respiratorima u ovom trenutku 35 pacijenata.

Preminulo je 11 osoba, što je najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu od početka pandemije, prenosi Jutarnji list.

“Uskoro i do 2.000 zaraženih na dnevnom nivou”

Epidemiološkinja Hrvatskog zavoda za javno zdravlje dr Goranka Petrović rekla je kako i ove nedelje očekuje rast broja novoobolellih u Hrvatskoj, ali se nada da će doslednom primenom mera koje su donesene, ali i onih koje će tek biti, ipak zaustaviti daljnji porast novozaraženih, prenosi Jutarnji list.

Broj zaraženih u Hrvatskoj, ali i na gotovo celom kontinentu zabrinjavajuće raste, virus se probio u zdravstveni sistem. Prema nekim dramatičnim najavama, već krajem ovog meseca mogao bi se dogoditi slom hrvatskog zdravstva.

“Do kraja nedelje broj novoobolelih bi mogao biti oko dve hiljade dnevno. Virus je uspostavljen i njegova cirkulacija je široka, te ovim putem još jednom pozivam građane da ozbiljno shvate situaciju i da se drže mera”, rekla je Petrović.

Profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Splitu dr Ozren Polašek istakao je kako je Hrvatska proletos imala manji broj zaraženih, ali i veću stopu smrtnih slučajeva.

“Intenzitet ovog broja zaraženih nas je iznenadio, posebno kada pogledamo zemlje u okruženju koje beleže prilično velike brojke slučajeva obolelih”, rekao je Polašek.

Upravo zato su ljudi počeli da se manje pridržavaju mera i to je rezultat brojki koje se beleže ovih dana.