Najveći broj pacijenata na respiratoru od početka epidemije, novo žarište u Sremskoj Mitrovici, ponovo se odlaže Exit: Vaš brifing za utorak

0
Fotografije: Profimedia

NAJVEĆI BROJ PACIJENATA NA RESPIRATORU OD POČETKA EPIDEMIJE – Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji se ne smanjuje, a raste i broj pacijenata u najtežem opštem stanju. Prema poslednjem izveštaju Ministarstva zdravlja, na respitorima se nalazi 154 pacijenata.

Premijerka Ana Brnabić juče je na konferenciji za medije navela da je poslednjih četiri dana primetan trend smanjenja broje obolelih od koronavirusa, ali je direktor Infektvine klinike u Beograda Goran Stevanović naveo da se u narednim danima očekuje rast broja novoobolelih osoba.

Zbog pogršanja epidemiološke situacije, lekari upozoravaju i na opterećenje zdravstvenog sistema, a premijerka je juče najavila i mogućnost uvođenja dodatnih mera protiv širenja virusa. Kako je rekla, na sledećoj sednici Kriznog štaba preporučiće obavezu nošenja maski u zatvorenim prostorima na teritoriji čitave Srbije, kao i zabranu javnih okupljanja.

NOVO ŽARIŠTE – Sremska Mitrovica je postala novo žarište u Vojvodini. Tamo je u bolnici oko 80 obolelih od COVID-19. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da se u Vojvodini beleži i do 120 novih slučajeva dnevno.

Prema informacijama od jutros, u Kraljevu su od posledica COVID-19 preminule još dve osobe, pa je ukupan broj pacijenata koje su izgubile bitku sa bolešku porastao na 14.

U Novom Pazaru proglašen je dan žalosti. Odluka je doneta zbog saobraćajne nesreće u kojoj su poginula tri mladića i smrti brojnih Novopazaraca od koronavirusa u poslednjih nekoliko nedelja.

HITNOJ POMOĆI SE NAJVIŠE JAVLJALI SA SIMPTOMIMA NA KORONAVIRUS, ASTMATIČARI I HRONIČNI BOLESNICI – Protekle noći Hitnoj pomoći javljali su se građani koji sumnjaju da imaju simptome COVID-19, kao i hronični srčani bolesnici i astmatičari.

Težih saobraćajnih nesreća nije bilo.

Kako je rečeno agenciji Beta, beogradska Hitna pomoć u toku noći intervenisala je 85 puta, od čega 10 puta na javnim mestima.

INSTITUT ZA REUMATOLOGIJU PRIMAĆE SREDNJE TEŠKE PACIJENTE, NEMA USLOVA ZA RESPIRATORE – Direktor Instituta za reumatologiju Nemanja Damjanov rekao je za RTS da će na Institutu biti hospitalizovani pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom COVID-19.

“Nemamo uslove za respiratore, za najteže pacijente. Oni koji budu imali potrebe za tim, biće transportovani u druge bolnice”, rekao je Damjanov.

Prvi pacijenti biće primljeni čim stigne sva neophodna oprema, koja se očekuje tokom dana.

Deo pacijenata Instituta je otpušten a deo je premešten u Kliniku za dermatovenerologiju KCS, gde je otišao i deo zaposlenih kako bi brinuo o njima, rekao je direktor Instituta za reumatologiju.

“Ogromna većina naših ljudi je kompletno angažovana da radi u kovid sistemu”, rekao je Damjanov.

Dodaje da je četvoro zaposlenih na Institutu zaraženo koronavirusom, od kojih je jedan izlečen. Troje zaraženih je dobro, a svi su se zarazili van radnog mesta, navodi Damjanov.

RUSKA DIPLOMATIJI O AJA SOFIJI: TO JE UNUTRAŠNJE PITANJE TURSKE – Ruska diplomatija ocenila je danas da je prenamena Aja Sofije u Istanbulu iz muzeja u džamiju “unutrašnje pitanje” te zemlje. 

“Smatramo da je to unutrašnje pitanje Turske. Ni mi, niti bio ko, ne treba u to da se meša”, rekao je pomoćnik šefa diplomatije Sergej Verhinin, prenosi agencija Ria Novosti.

Prema njegovim rečima, Rusija ipak ističe važnost te lokacije sa stanovišta svetske kulture i baštine.

Državno veće – najviši upravni sud Turske presudilo je nedavno u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537, a u džamiju je pretvorena 1453. za vreme Otomanskog carstva. Potom je 1935. pretvorena u muzej. Aja Sofija se nalazi na spisku svetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

ODLAŽE SE EXIT, PONOVO – Festival Exit neće se održati od 13. do 16. avgusta kako je ranije najavljeno, već će novo pomeranje datuma objaviti do kraja meseca.

Kako je preneo portal N1, organizatori festivala su naveli da se obeležavanje 20 godina Exita pomera zbog zdravstvene situacije u Srbiji.

Dodali su da će uskoro obavestiti javnosti o refundaciji za one koji ne žele da čuvaju ulaznicu za naredno festivalsko izdanje.

PRONAĐENO TELO GLUMICE NESTALO U JEZERU U KALIFORNIJI – Telo glumice Naje Rivere pronađeno je u jezeru Piru u Kaliforniji posle petodnevne potrage, saopštile su noćas lokalne vlasti.

Rivera, 33-godišnja zvezda televizijske serije “Gli” (Glee), nestala je tokom vožnje iznajmljenim čamcem sa četvorogodišnjim sinom.

Šerif okruga Ventura potvrdio je da je u jezeru pronađeno telo nestale glumice.

Dečak je pre pet dana pronađen kako spava u čamcu i od tada se vodila kao nestala.

Riverin sin je imao na sebi pojas za spasavanje. Još jedan pojas nađen je u čamcu, kao i stvari i dokumenta glumice.

DŽONI VOKER USKORO U PAPIRNOJ AMBALAŽI – Džoni Voker, brend viskija star gotovo 200 godina, uskoro će se prodavati u papirnoj ambalaži.

Diageo, kompanija koja je vlasnik ovog brenda, saopštila je da planira da na proleće sledeće godine u prodaju pusti prve nove ekološke ambalaže, prenosi BBC.

Pravljenje staklenih flaša, kako navode, troši energiju i emituje ugljenik.

Za papirnu ambalažu, Diageo će pokrenuti firmu pod nazivom Pulpek, koja će proizvoditi ambalažu i za brendove Unilever i Pepsi.

Papirne boce za viski biće napravljene od drvene pulpe i moći će u potpunosti da se recikliraju, saopštila je kompanija.

Mnoge kompanije za proizvodnju pića razvijaju papirne ambalaže kako bi pokušale smanjiti zagađenje i učiniti proizvode održivijima, piše BBC.

Međutim, Koka kola je u januaru saopštila da se neće odreći jednokratne plastične ambalaže jer je potrošači i dalje žele.

Naslovna strana aktuelnog broja Nedeljnika koji je u prodaji sa dva poklona, novom knjigom iz edicije “Velike biografije” o Stevici Markoviću i Njujork tajmsom na srpskom.

Na svim kioscima i u elektronskom PDF izdanju na NSTORE.

Naslovne strane dnevnih novina