Najveći broj novozaraženih od februara u Izraelu

0

U Izraelu je objavljeno da je za poslednja 24 sata zabeleženo više od 6.000 slučajeva zaraze koronavirusom, najviše od početka februara.

Urađeno je više od 130.000 testova, a pozitivnih je bilo skoro pet odsto.

Gotovo 400 pacijenata je u teškom stanju, najviše od marta, a 64 na respiratoru, dva dana pošto je Vlada Izraela pooštrila restrikcije u nastojanju da zaustavi širenje delta soja u zemlji.

U međuvremenu je oko 577.000 ljudi primilo treću dozu vakcine, a 5,4 miliona od ukupno 9,3 miliona stanovnika je primilo drugu dozu, navode izraelski mediji.

U Izraelu, međutim, još ima oko milion građana dobi od 12 godina i starijih koji nisu primili prvu dozu.

U ponedeljak su Centri za kontrolu i sprečavanje bolesti SAD dodali Izrael na listu zemalja najvećeg rizika i savetovali građanima da izbegavaju da tamo putuju.

Takođe je upozoreno da zbog trenutne situacije u Izraelu čak i potpuno vakcinisani putnici mogu biti izloženi riziku da se zaraze i šire virus.

Preporuka uključuje Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Građani Izraela brinu da im preti novo zaključavanje, ali je ministar zdravlja Nican Horovic rekao u ponedeljak da je opšti karantin poslednja opcija, te da će vlada učiniti sve da to spreči.

„Koronavirus neće uskoro nestati“, rekao je Horovic, objasnivši da se zemlja priprema da dugo živi s tim virusom.

Izrael pored ponovnog uvođenja propusnica za vakcinisane, one koji su preležali kovid-19 ili imaju negativan test, pooštrava mere i na granicama.

Putnici koji dolaze gotovo iz svih osim deset zemlja na listi moraće da idu u produženu izolaciju bez obzira da li su vakcinisani.

Tu meru će kako se očekuje odobriti parlamentarni komitet.