“Najveća primedba koju sam čuo je zašto kupujemo rusko oružje. Odgovorio sam im snažno i uverljivo…”: Vučić o sastancima u Davosu

1
Beta - AP Photo/Markus Schreiber

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Davosu najveća primedba koju je čuo zašto se Srbija naoružava i pri tome kupuje rusko oružje na šta je “prilično snažno i uverljivo” odgovorio da je to samo u odbrambene svrhe i da bi mogla sebi da priušti i najsavremenije ruske sisteme S-300 i S-400 ali da to nije uradila.

“Ne kupujemo ofanzivna sredstava i ne kupujemo samo od Rusa. Mi ne želimo da budem šaka zobi i lak plen nekome, kao što smo nekada bili”, rekao je Vučić, prenoseći utiske sa okruglih stolova u kojima je učestvovao, ali više od toga nije mogao da otkrije.

Kako je rekao, u susretima u Davosu, dobio je čestitke za ekonomski napredak Srbije.

Prenoseći razgovore o politčkim temema iz susreta koje je imao, on je naveo da je podsetio kako je Srbija već dvadeset godina na evropskom putu i pitao kakve su mogućnosti da Srbija bude  primljena u Evropsku uniju ukolko se postigne kompomisno rešenje sa Kosovom.

“Nisam dobio direktan odgovor”, rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija na evropsku putu i na njemu mora da bude i dalje, kao i da ne sme da bude ” ljutnje zato što integracije ne idu tempom” kojim bismo želeli.

“To je naš put. Moramo biti racionalni, da tražimo što više za sebe, ali pre svega da se držimo onog – u se i u svolje kljuse”, rekao je Vučić.

On je dodao da je razgovor sa savetnikom američkog predsednika za bezbednost Robertom O’Brajanom bio veoma prijateljski, otvoren i iskren, tokom kojeg je ponovio da bi Srbija volela da ugosti Donalda Trampa.

Vučić je ispričao i da je zamolio za veće razumevanje za Srbiju i zahvalio što je uvek spreman da sasluša njene stavove, navodeći i da je odnos sadašnje američke administracije bolji nego prethodne.

“Ja sam rekao da je Srbija jedina zemlja u regionu i šire u okruženju koja je podržavala izbor predsednika Trampa”, rekao je Vučić. 

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. “… i da bi mogla sebi da priušti i najsavremenije ruske sisteme S-300 i S-400 ali da to nije uradila.” А јел’ су разлози зашто “то није урадила” били на (скупштинском) Одбору за одбрану и унутрашње послове ? Јел’ то неко образложио, документовао,… ? И ко би сутра сносио одговорност за то што није урадила, јер је очигледно да је тиме угрозио одбрамбену способност земље ?

Comments are closed.