Najveća afera evropske košarke: “Bedna Barselona, treba im kupiti mozak za Božić”

0
Alexander Mitrofanov / Alamy / Profimedia

Košarkaški klub Barselona, kako prenose španski mediji, juče je zabranila Tomasu Ertelu da se vrati sa ekipom iz Istanbula, nakon što su saznali da je on pregovarao o prelasku u Real Madrid, a ne u Fenerbahče. I mada su rukovodioci Katalonaca danas osporili tvrdnje da nisu dozvolili svom igraču da se sa ekipom avionom vrati iz Istanbula i naveli da Francuz za sada ostaje u klubu, celokupna priča ukazuje da nevinih nema i da je način na koji se Barselona ponela prema svom igraču “surov”, “okrutan” i “ružan”, ocenila je sportska javnost.

Šta se dogodilo?

Ertel je u Barsi proglašen za višak i on je otputovao na gostovanje kod Anadolu Efesa ne da bi igrao, već da bi pregovarao oko transfera u tabor Fenerbahčea, prenosi Mozzart sport.

Međutim, ubrzo su Katalonci shvatili – turski mediji su pomogli napisima da Fenerebahče uopšte nije zainteresovan – da su prevareni i da Ertel ide na pregovore sa Realom, omraženim Barsinim rivalom.

Navodno je sve bilo dogovoreno, Barselona je svakako još ranije prihvatila da Ertelu za prevremeni raskid ugovora isplati 1.200.000 evra, onda je Francuz uspeo da sa Realom dogovori da oni dodaju još 500.000. Tako bar tvrdi katalonski Mundo Deportivo. 

Ertel bi potpisao ugovor do kraja sezone sa opcijom da se sadanja produži na još jednu, pa potom i dodatnu treću godinu.

Ali kad su u Barseloni čuli o kom se kupcu zaista radi – malo je reći da su pobesneli. Ne samo da su povukli ponudu da isplate Ertela, već su mu u sred pandemije koronavirusa i silnih ograničenja što se tiče letova nisu dozvolili ni da se vrati na Pirineje u avionu sa ostatkom ekipe.

Kolege košarkaši su pobesneli.

“Uvek sam na Barselonu gledao kao na ‘zlatni standard’ Evrolige, ali se ovo desilo to je zaista sramota. Ne želimo te u klubu, hoćemo da ideš, ali možeš da ideš samo tamo gde ti mi kažemo. Nije ovo diktatura. Ako me nećete, pustite me da odlučim šta je najbolje za moju porodicu”, grmi as moskovskog CSKA Majk Džejms.

Odmah se na priču nadovezao i francuski centar, nekadašnji košarkaš Barselone, Kevin Serafan.

“Promeni ovo ugao gledanja mada nisam iznenađen… Navijači su neverovatni, ali uprava… Ponudiću im mozak za Božić”.

As NBA ligaša Orlando Medžika Evan Furnije, još jedan Ertelov zemljak, bio je vrlo kratak i jasan.

“Bedan klub”.

Tajriz Rajs, član Barselone u sezoni 2016/2017, produžio je seriju kritika u istom maniru.

“Niste ga pustili da se ukrca na avion? Rekli ste mu da ne može da ide kući? Čovek ima porodicu i sve. Nadam se da će sada zaista otići u Real. Bog zna da bih ja otišao da sam imao šanse”, saopštio je Rajs.

Sindikat košarkaša Španije samo je podsetio na kompletnu situaciju sa pandemijom virusa i pitao: “Zar nije ostalo bar malo ljudskosti?”.

Posledica ovog incidenta mogao bi da oseti i Leo Vesterman, koji je juče raskinuo ugovor sa Fenerbahčeom baš kako bi zemljaka zamenio u timu Barselone. Međutim, sada kada je Ertel ostao – Barsa neće imati novca da ga dovede, tako da je bivši igrač Partizana sada bez tima.

Ertel za sada ostaje u Barseloni. Iako je savim jasno da neće igrati, pa će za organizaciju igre Šarunasa Jasikevečijusa i dalje biti zaduženi Nik Kalates i kao rezervne opcije Adam Hanga i Leandro Bolmaro, prenosi Mocart sport.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500