Najrazvijenije zemlja sveta: “Jednak pristup vakcinama svima…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Lideri Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20 obećali su danas na onlajn samitu da će učiniti sve kako bi obezbedili “jednak” pristup vakcini protiv koronavirusa.

“Nećemo odustati od napora da svima obezbedimo jednak pristup (vakcinama, testovima i terapiji)”, navodi se u završnoj deklaraciji dvodnevnog virtuelnog samita u organizaciji Saudijske Arabije.

Lideri G20 su naveli da “u potpunosti podržavaju” mehanizme koje je uspostavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u borbi protiv epidemije koronavirusa, a koja podrazumeva da vakcina ne bude samo pristupačna najbogatijim zemljama. 

G20 u završnoj deklaraciji obećala je da će sprovesti ranije usvojenu incijativu o odlaganju otplate duga siromašnih zemalja.

Lideri su o trgovini naveli da je “važnije nego ikad da se podrži multilateralni trgovinski sistem” i da se osiguraju “jednaki uslovi”.

Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20, čine 19 zemalja i Evropska unija, među kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500