Najpoznatiji evropski sajt za kulturu preneo pismo Marine Abramović Srbiji objavljeno u Nedeljniku

0
Foto: Printscreen / Artnet News

Jedan od najpoznatijih specijalizovanih sajtova za kulturu “Artnet News” piše da je Nedeljnik ekskluzivno objavio pismo Marine Abramović Srbiji kojim je ona najavila svoj povratak u Beograd na retrospektivnoj izložbi “Čistač” koja će biti otvorena 21. septembra i koja će trajati do 20. januara u Muzeju savremene umetnosti.

“Artnet News” piše da je Marina Abramović otvoreno pismo koje je potpisala “s ljubavlju” otpočela sećanjem na period kada je, kao mlada, živela u Beogradu i počinjala umetničku karijeru.

“Uvek sam imala intenzivne snove i moje prve slike su bile slike tih snova. Prepričavala sam ih svojoj baki uz domaću kafu i ona ih je tumačila, jer svaka stvar u snu ima neko značenje. Uživala sam u tim razgovorima, a potom bih se povlačila u svoj studio i slikala”, napisala je Marina Abramović u otvorenom pismu.

Retrospektivna izložbu umetnice koja se zove “Čistač” bila je na dugoj evropskoj turneji od 2017. godine, ali njeno finale u Beogradu biće nešto specijalno, piše “Artnet news”.

“Moj profesionalni povratak u Beograd je za mene velika stvar”, napisala je Marina Abramović.

Naslovna strana Nedeljnika #393-394 u kojem je ekskluzivno objavljeno otvoreno pismo Marine Abramović Srbiji

Umetnica je navela i da je predstojeća izložba u beogradskom Muzeju savremene umetnosti nešto najuzbudljivije još od njene izložbe “The Artist Is Present” u njujorškom muzeju MoMA.

“Rodila sam se i živela u Srbiji 29 godina. Vraćala sam se samo da posetim porodicu. Poslednji put sam ovde samostalno izlagala pre 45 godina. Sada, skoro pola veka kasnije, želim da pokažem, naročito novoj generaciji, šta sam radila sve ove godine”, napisala je Marina Abramović.

“Artnet News” je istakao i da Abramović dolazi u Beograd na poziv srpske premijerke Ane Brnabić, te da bi izložba “Čistač” trebalo da predstavlja simbol nove kulturne politike srpske vlade koja će privući više pažnje na međunarodnoj sceni.

Kako primećuje “Artnet News”, Marina Abramović nije uvek pohvalno govorila o tih 29 godina koje je provela živeći u Srbiji.

“Dolazim iz mračnog mesta”, napisala je ona u predgovoru njene knjige memoara “Prolazim kroz zidove” koji su objavljeni 2016. godine, referišući na komunističku eru bivše Jugoslavije pod režimom Josipa Broza Tita.

“Večita nestašica svega, svuda skromnost. Postoji nešto u komunizmu i socijalizmu – to je vrsta estetike koja se zasniva na čistoj ružnoći”, napisala je ona.

Marina Abramović napustila je Beograd 1975. godine i preselila se u Amsterdam, iste godine kada je i poslednji put samostalno izlagala u Beogradu.

Krajnji smisao izložbe “Čistač” u Beogradu trebalo bi da bude, prema rečima Marine Abramović, inspiracija mladim umetnicima iz celog sveta.

“Da sam obraćala pažnju na to šta se sve o performansu i meni pisalo sedamdesetih godina, ne verujem da bih uopšte htela da izađem iz kuće, a još manje da nastavim dalje. Decenijama kasnije, kad sam napunila 60, uspela sam da pokažem svetu da je performans ‘mainstream’ jer ima mesto u muzeju i poseduje čistu nematerijalnost, čistu energiju. Uspela sam to dajući publici samo jednu stolicu. Kustos je tada mislio da će ta stolica biti prazna, ali stolica nikad nije bila prazna”, napisala je Marina Abramović u otvorenom pismu koje je ekskluzivno objavio Nedeljnik.