Najpotresnija fotografija još od slike trogodišnjeg sirijskog dečaka koji se udavio u Grčkoj: Utopljeni Oskar i dvogodišnja Valerija su samo hteli da pređu granicu

Ruka devojčice i dalje je bila obmotana oko vrata njenog oca kada su nađeni

0
AP Photo/Marco Ugarte, via Tanjug

Svirepost migrantske krize na južnoj granici SAD možda nigde drugde nije bolje sublimirana nego u nedavno objavljenoj fotografiji beživotnih tela oca i devojčice koji su se udavili dok su pokušali da preko Rio Grandea pređu u Teksas.

Na slici se nalaze tela Oskara Alberta Martineza Ramireza (26) i njegove ćerke Valerije, stare samo 23 meseca, kako leže u plićaku licima okrenutim na dole. Ruka devojčice i dalje je bila obmotana oko vrata njenog oca.

Dovoljan je i sam opis fotografije. Koliko god to možda bilo potrebno, Nedeljnik ipak neće objaviti ovu sliku.

Meksički fotografi uporedili su je sa onom čuvenom fotografijom trogodišnjeg dečaka iz Sirije Alana Kurdija koji se udavio u blizini grčkog ostrva Kos, a ova fotografija lako bi mogla da na polemiku o imigraciji u Americi ima jednaku težinu poput one iz 2015. na kojoj se nalazi mali Sirijac.

Tela Oskara i Valerije otkrivena su na obali reke u blizini Matamorosa, u Meksiku, na samo kilometar udaljenosti od granice sa SAD.

Gardijan piše da je najverovatnije Oskar, kada je shvatio da će dobijanje azila predugo trajati i odlučio da ipak sa ćerkom i suprugom Vanesom prepliva reku, prvo prešao sa devojčicom i ostavio je na američkoj strani, ali kada se okrenuo i pošao nazad po suprugu, devojčica je skočila u vodu za njim. Kada je pokušao da je spasi, struja ih je oboje udavila.

Pre samo nekoliko dana pronađeno je troje dece – dve bebe i dvogodišnjak – i žena koji su preminuli od vrućine. U aprilu je stradalo troje dece i jedna odrasla osoba iz Hondurasa, a početkom ovog meseca u Arizoni je pronađeno šestogodišnje dete iz Indije.

Demokrate, naročito predsednički kandidati iz njihovih redova poput Kamale Haris, Beta O’Rurka i Korija Bukera, izrazili su žaljenje zbog ovog slučaja i okrivili Trampa. Oskaru i Valeriji sigurno više nije važno ko je kriv i ko će na račun njihove smrti skupiti ili izgubiti političke poene.