Korona virus: Raste broj preminulih, više od 17.000 zaraženih, u Sloveniji potvrđen slučaj podvrste omikrona, odobrena Fajzerova antikovid pilula

0
Beta/(AP Photo/Matt Dunham)

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 35.974osoba, od kojih je pozitivno 17.674 dok je, nažalost, 40 osoba preminulo.

Na respiratorima je 142 pacijenata

Podsetimo, juče je u Srbiji na korona virus testirano 37.811, osoba, od kojih je bilo pozitivno 19.063 dok je, nažalost, 37 osoba preminulo. Na respiratorima je bilo 138 pacijenata.

U Sloveniji potvrđen slučaj podvrste omikrona BA.2

Slovenija je potvrdila prvi slučaj podvrste omikron soja BA.2, saopštila je šef nacionalne laboratorije Tjaša Žohar Cretnik.

Rekla je da još nije jasno da li je ova podvrsta zaraznija od originalne.

Tjaša Žohar Cretnik je rekla da je BA.2 otkrivena u Podravju, prenela je agencija STA.

Ona je dodala da, prema još nepotvrđenim podacima, postoji mogućnost da su još dva slučaja podvrste BA.2 otkrivena na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju u Ljubljani.

BA.1 je prva vrsta omikrona, koji je za nekoliko nedelja zamenio delta soj i sada predstavlja, bar u Sloveniji, 95 odsto novih infekcija.

Nedavno je Britanska agencija za javno zdravlje otkrila više od 400 slučajeva podvrste omikrona, u prvih 10 dana januara, navodeći da je BA.2 otkriven u još 40 zemalja, među kojima su Indija, Danska i Švedska, gde ima najviše ovih podvrsta omikrona.

Evropska agencija za lekove odobrila Fajzerovu pilulu protiv korone

(Beta) – Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je danas antikovid pilulu proizvodjača Fajzer koja se prodaje pod imenom Pakslovid i koja će postati prvi oralni antiviralni lek protiv te bolesti odobren u Evropskoj uniji.

“Pakslovid je prvi antiviralni lek koji se primenjuje oralno koji je preporučen u EU za lečenje kovida-19”, navela je EMA u saopštenju.

Studije su ukazale da taj lek znatno smanjuje hospitalizacije i smrtnost kod pacijenata koji rizikuju da razviju težak oblik bolesti, i trebalo bi da bude efikasan i protiv omikron soja virusa.

Antiviralni lekovi deluju tako što smanjuju kapacitet virusa da se replicira i time koče bolest.

Ova vrsta leka mogla bi da označi korak ka kraju pandemije zato što je laka za upotrebu, može da se uzima kod kuće sa čašom vode.

Evropsko regulatorno telo preporučilo je da se odobri upotreba Pakslovida za lečenje kovida-19 kod odraslih kojima nije potreban dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik od razvijanja teškog oblika bolesti.

SAD, Kanada i Izrael su medju malim brojem zemalja koje su već odobrile upotrebu ove Fajzerove antikovid pilule.

Tokom probe pilula je data pacijentima u pet dana posle pojave simptoma i u toku narednog meseca samo 0,8 odsto od 1.039 razmatranih slučajeva su završili u bolnici, u odnosu na 6,3 odsto kod osoba koje su primile placebo.

Nije bilo smrtnih slučajeva u grupi koja je primila Pakslovid, dok je bilo devet umrlih u grupi koja je primila placebo, navela je EMA.

EMA će sada svoje preporuke proslediti Evropskoj komisiji koja treba da donese odluku o odobrenju leka da bi mogla da se primeni u svim zemljama Unije. Odobrenje Evropske komisije obično bude brzo posle odluke EMA, od nekoliko sati do nekoliko dana.

EMA je u decembru već odobrila upotrebu Pakslovida u hitnim slučajevima.

Evropski regulator još razmatra sličan zahtev za odobrenje antikovid pilule američkog proizvodjača lekova Merk.