Budući najnapredniji model telefona kineskog Huaveja stiže na tržište bez ključnih Guglovih aplikacija, što će biti otežavajuća okolnost za ovog tehnološkog giganta, koji je pod američkim sankcijama.

Portparol Gugla potvrdio je da ova kompanija iz Kalifornije neće izdati dozvole za aplikacije poput „dži-mejla“, „mapa“ ili „jutjuba“ za novi uređaj zbog sankcija koje je uveo predsednik Donald Tramp.

Kao rezultat, Huavej će moći da instalira u svoj uređaj „mejt 30“ samo verziju operativnog sistema „android“ otvorenog koda, preneo je AFP. 

Huavej je postao drugi u svetu po prodaji pametnih mobilnih telefona, ali bi zbog američkih sankcija, koje su uvedene iz bezbednosnih razloga, mogao da se nađe u velikim problemima.

Svi Huavejevi konkurenti neometano koriste Guglove aplikacije. Iako je administracija SAD proglasila suspenziju sankcija protiv Huaveja na 90 dana, to ne važi za nove proizvode ove kompanije, objavio je Gugl. 

Analitičari smatraju da će Huavej teško moći da uveri korisnike da kupe njegove uređaje i da će verovatno izgubiti mnogo mušterija izvan Kine.

Kineski korisnici navikli su da kupuju „prazne“ uređaje i da potom sami instaliraju softver, ali većina kupaca u drugim zemljama očekuje da aplikacije budu već instalirane u novom aparatu. Huavej je počeo razvoj sopstvenog mobilnog operativnog sistema „harmoni“, ali nije poznato da ći će mu to pomoći da zadrži tržišni udeo izvan Kine. 

Očekuje se da će Huavej predstaviti telefon „mejt 30“ na događaju u Nemačkoj 30. septembra.

Tagovi

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.