“Najmlađi pacijent ima 21 godinu, a najstariji 85…”: Kakva je situacije u Beogradskoj areni

0

Pukovnik Veljko Milićević, koordinator privremene bolnice Beogradska arena izjavio je danas da je zaključno sa današnjim danom u 6 časova u toj privremenoj bolnici zavedeno 225 pacijenata.

“Kroz Arenu je prošlo 345 pacijenata, sada je deo još unutra. Radi se o lakšim prema srednje teškim pacijentima. Uglavnom su pokretni svi. Pogoršanje se detektuje i na vreme se odvode u kovid bolnice”, istakao je Milićević za RTS.

Prema njegovim rečima, u Areni su pacijenti sa težom slikom, od onih koji su bili na Beogradskom sajmu.

“Radimo kao klasična bolnica sa nadgledanjem pacijenata. Ceo tim iz Sajma je premešten ovde sa još nekim članovima. Kombinovana ekipa sa ljudima iz Zavoda za železnicu i drugim zavodima. Stanje pacijenata se prati najmanje dva puta dnevno, a za one koji su iole teži na sat ili dva”, rekao je Milićević.

Oko 80 odsto je, napominje, upućeno kućama na 14 dnevnu izolaciju, a dvadesetak odsto u druge kovid bolnice zbog pogoršanja stanja.

“Preko 90 odsto ima zapaljenja pluća i to su obostrane pneunomuje”, istakao je MIlićević.

Najmlađi pacijent ima 21 godinu, a najstariji 85.

“Mi smo od RFZO dobili koncentratore kiseonika sa protokom od pet i osam litara. Međutim ovo je jedan veliki korak napred, pa će od utorka najverovatnije početi instaliranje sistema za snabdevanje kiseonikom, gde će svaki krevet imati priključak za kiseonik. Pretpostavljam da ćemo i nešto teže pacijente da zadržavamo duže”, naveo je Milićević.

Na Sajmu, dodaje, od 625 radnika niko se nije zarazio.

“Nastavljamo da primenjujemo sve mere zaštite i borimo se da se niko ne zarazi ovde. Zaštitne opreme imamo dovoljno”, zaključio je Milićević.