Najmlađa dobitnica Oskara imala je pet godina, najstariji oskarovac 82, a sećate se fijaska iz 2017: Istorija Oskara kroz zanimljivosti i greške

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Od osnivanja prestižne filmske nagrade Oskar američke Akademije filmskih umetnosti i nauka 1929. godine, svaka ceremonija je imala svoje nezaboravne trenutke, anegdote i iznenađenja.

Najmlađa dobitnica Oskara je Širli Templ sa pet godine, koja je 1934. godine dobila počasnu nagradu za decu.

Najstariji laureat je Kristofer Plamer, koji je sa 82 godine dobio Oskara 2012. godine u kategoriji najbolje sporedne muške uloge u filmu “Početnici”.

Najstariji dobitnik nagrade kao najbolji glumac je Henri Fonda koji je dobio nagradu 1982. godine za ostvarenje “Na zlatnom jezeru”. Fonda je tada je imao 76 godina.

Najstarija glumica je Glorija Stjuart, koja je sa 87 godina dobila Oskara za film “Titanik” iz 1987. godine.

Lajza Mineli se razlikuje od ostalih glumaca jer je dobila Oskara, nagradu koju su ranije dobili njeni roditelji. Mineli je dobila nagradu kao najbolja glumica u filmu “Kabare” iz 1973. godine. Njena majka, čuvena Džudi Garland je dobila počasnog Oskara 1939. godine a njen otac Vinsent Mineli za najbolju režiju 1958. godine.

Zvezda koja je dobila najviše Oskara je Ketrin Hepbern. Osvojila je nagradu 1934, 1968, 1969. i 1982. Posle nje je glumac Danijel Dej Luis sa tri Oskara.

Studio Volt Dizni je osvojio rekordnih 26 Oskara, od kojih su četiri bile počasne nagrade.

Od neprijatnih događaja može se izdvojiti dodela Oskara 2017. godine, kada je film “La La Land” pogrešno proglašen za najbolji film.

Greška je ubrzo ispravljena i nagrada je uručena pravom dobitniku, filmu “Moonlight”, ali ekipa mjuzikla “La La Land” već je bila izašla na scenu i primala čestitke. Greška je nastala jer je voditelju dat pogrešan koverat.

Oskar se dodeljuje u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Nagradu predstavlja pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetra) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Na svakoj godišnjoj ceremoniji dodeli se oko 50 statueta za čiju je izradu potrebno najmanje tri meseca.

Dodelom Oskara završava se sezona dodela filmskih nagrada u svetu.

Pre Oskara dodeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus.

Te nagrade su često pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara.