Najmanje 67 Iračana poginulo na antivladinim protestima

0
Foto Tanjug/(AP Photo/Khalid Mohammed)

Najmanje 67 Iračana je poginulo, a više stotina je povređeno u sukobu sa bezbednosnim snagama tokom drugog dana antivladinih protesta, kažu bezbednosni izvori, prenosi Dejli sabah.

Hiljade demonstranata pokušalo je da dođe do snažno utvrđene takozvane Zelene zone u kojoj se nalaze ambasade i vladine kancelarije. Snage sigurnosti ispalile su suzavac dok su demonstranti pokušali da uklone eksploziv s glavnog mosta koji vodi u vladin kvart. Do večeri, snage bezbednosti poterale su demonstrante do trga Tahrir, centralnog kružnog toka.

U pokušaju da smiri nasilje premijer Abdul Mahdi naredio je da pripadnici Protivterorističke jedinice (CTS) izađu na ulice Bagdada i grada Nasirije na jugu Iraka, prenosi Blic.

Bezbednosni izvori rekli su da su pripadnici ove jedinice dobili naređenje da “iskoriste sve neophodne mere” za okončanje protesta.

Oko ponoći pripadnici CTS su preuzeli kontrolne punktove oko trga Tahrir i krenuli su u rasterivanje demonstranata ispaljujući suzavac.

Pripadnici CTS razbili su demonstracije i u Nasiriji, gde je uhapšeno više desetina ljudi.

Demonstracije zbog korupcije i teškog ekonomskog stanja u Iraku ponovo su počele u petak.

U sukobima pre dve sedmice između pripadnika bezbednosnih snaga i demonstranata poginulo je 157, a povređeno više od 6.000 ljudi.