Najmanje 40 miliona dece propustilo “kritičnu predškolsku godinu”: UN o najvećem poremećaju obrazovanja u istoriji

0
Beta - AP Photo/Marco Ugarte

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je pandemija koronavirusa dovela do najvećeg poremećaja obrazovanja u istoriji sa zatvorenim školama u više od 160 zemalja sredinom jula što pogađa više od milijardu djaka.

Pored toga Gutereš je rekao danas da je najmanje 40 miliona dece širom sveta propustilo “svoju kritičnu predškolsku godinu”.

Kao posledica toga on je upozorio da se svet suočava sa “generacijskom katastrofom koja bi mogla da dovede do gubljenja nezamislivog ljudskog potencijala, podrije decenije napretka i pojača uvrežene nejednakosti”.

“Nalazimo se u odlučujućem trenutku za decu i mlade ovog sveta”, rekao je Gutereš u video poruci pri lansiranju UN kampanje “spasimo našu budućnost”.

On je kazao da će odluke koje vlade i partneri sada donose imati trajni uticaj na stotine miliona mladih ljudi i na razvojne izglede zemalja decenijama koje dolaze.

Gutereš je rekao da vraćanje đaka nazad u učionice treba da bude “glavni prioritet”.

“Kada se lokalni prenos kovida-19 stavi pod kontrolu vraćanje đaka nazad u škole i obrazovne institucije što je bezbednije moguće mora biti glavni proritet”, rekao je šef UN i dodao da su konsultacije sa roditeljima, starateljima, nastavnicima i mladima od osnovnog značaja.

(Beta)