Najmanje 19 đaka ubijeno tokom pucnjave u školi u Teksasu: Napadač ubijen, na Tiktoku ostavio poruku da “deca treba da se plaše u stvarnom svetu”

1
EPA-EFE/AARON M. SPRECHER

Najmanje 19 đaka i dve odrasle osobe ubijene su u pucnjavi u osnovnoj školi Rob u Uvaldi u Teksasu, oko 130 kilometara od San Antonija, najnoviji je bilans najgore pucnjace u nekoj osnovnoj školi u SAD od 2012. godine. Napadač, kojeg su vlasti identifikovale kao Salvadora Ramosa je mrtav i veruje se da je delovao sam. Guverner Teksasa Greg Abog je rekao da je 18-godišnji Ramos pohađao srednju školu u Uvaldi, prenosi CNN.

Ovo je najgora pucnjava u nekoj osnovnoj školi u SAD od masakra u Sendi Huku u Konektikatu 2012, u kojem je ubijeno 26 ljudi, uključujući 20 dece starosti između šest i sedam godina.

Veruje se da je Ramos, kako navodi CNN, pre nego što se uputio u osnovnu školu Rob pucao u svoju baku, rekla su tri izvora iz policije za CNN. Ona se nalazi u bolnici u kritičnom stanju, rekao je zvaničnik teksaške Kancelarije za javnu bezbednost Erik Estrada.

Napadač je imao pancir, a nedaleko od škole slupao je i svoj automobil, nakon čega je stigao u školu, rekao je Estrada. Policija je pokušala da ga spreči, ali on je ipak uspeo da uđe i počeo da puca.

U pucnjavi ranjen najmanje jedan pripadnik granične patrole. Napadač se bio barakadirao u školi, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova.

“Rizikujući svoje živote, ti granični policajci su stali između napadača i dece kako bi mu odvukli pažnju i tako spasli živote dece”, kazala je portparolka Marša Espinoza.

Na Instagram profilu koji se povezuje sa napadačem postavljena je fotografija dve puške AR15, samo tri dana pre pucnjave.

Na njegovom TikTok nalogu ima samo jedna objave igrice za mobilni, ali ispod njegove profilne fotke piše “Deca treba da se plaše u stvarnom životu”.

Direktor osnovne škole Rob rekao je da je ostatak školske godine, koja je trebalo da se završi u četvrtak, otkazan.

“Gde je, za ime Boga, naša kičma, da imamo hrabrosti da se nosimo i suprotstavimo lobijima? Vreme je da se ovaj bol pretvori u akciju”, poručio je američki predsednik Džozef Bajden.

U SAD je u ovoj godini, kako navodi CNN, bilo 212 masovnih pucnjava, a njih definiše kao napade u kojima je ranjeno ili ubijeno četiri i više ljudi, ne uključujući i napadača.

1 KOMENTAR

  1. U Avganistanu su amerikanci iz “Blekvotera” ubijali decu, prvenstveno žensku !
    Da istrebe narod.

Comments are closed.