Najgori dan u Hrvatskoj: Rekordna 542 nova slučaja, najavljene maske u zatvorenom i ograničenje broja ljudi na okupljanjima

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata zabeležena su 542 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.206. Među njima je 361 pacijent na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminula je jedna osoba.

Danas je zabeležen najveći broj novozaraženih od početka epidemije zbog čega N1 navodi da je danas “najgori dan u Hrvatskoj”.

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je za N1 nakon sastanaka Nacionalnog štaba u Vladi i rekordnih brojki novozaraženih u Hrvatskoj.

“Još nije vreme za novi lockdown, nadam se da neće ni doći do njega. Najjednostavnije i najbolje mere su distanca, dezinfekcije ruku i maske po potrebi. Nemoguće je predvideti dalji razvoj situacije. S hladnim vremenom ćemo više biti u unutrašnjosti, manje će biti uticaja UV zračenja, moramo biti oprezniji, rekao je.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak govorio je za RTL o novim merama i rekao da zadnjih nedelju dana razgovaraju o uvođenju novih mera.

“Sigurno je da ćemo uvoditi obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima kao i na otvorenima gde nije moguće držati distancu, a razgovaramo i o ograničenju okupljanja”, kazao je.

Kaže da su mere u fazi nacrta i da se o njima razgovara, prenosi Index.hr.

Od 25. februara 2020., kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabeleženo 18.989 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 310 preminulo, ukupno su se oporavile 16.473 osobe od toga 165 u poslednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 10.908 osoba.

Do danas su ukupno testirane 344 533 osobe, od toga 5.939 u poslednja 24 sata.