“Najgora Tajmova odluka ikad”: Kritičari o imenovanju Ilona Maska za ličnost godine

0
EPA-EFE/Patrick Pleul

Odluka magazina Tajm da titulu ličnost godine dodeli vlasniku Tesle, milijarderu Ilonu Masku, naišla je na salve kritika zbog njegovih stavova o porezu, kritike sindikata i mišljenja o koronavirusu, prenosi Gardijan.

Mask koji je takođe osnivač i izvršni direktor kompanije SpaceX koja istražuje svemir, nedavno je pretekao osnivača Amazona Džefa Bezosa, postavši najbogatiji čovek na svetu sa bogatstvom koje se procenjuje na oko 300 milijardi dolara.

Opisujući ga kao “klovna, genijalca, industrijalca, vizionara, šoumena”, Tajm je istakao širinu njegovog delovanja, od osnivanja SpaceX-a do učešća u stvaranju kompanije za alternativnu energiju SolarCity, ne zaboravljajući Teslu – najvredniju automobilsku kompaniju na svetu.

Međutim, ova odluka je u SAD dovela do velikog broja kritika, s obzirom da Mask predstavlja prilično kontroverznu figuru u tamošnjoj javnosti. Najviše mu zameraju njegove stavove o porezima, naročito protivljenje “oporezivanju milijardera”.

On, kao i ostali veoma bogati ljudi, plaća veoma skroman porez imajući u vidu basnoslovan rast njegovog bogatstva, pogotovo u periodu od 2014. do 2018. godine. Prema istraživanju koje je sprovela Propublica, Mask je plaćao porez u iznosu od samo 3.27 odsto svojih prihoda.

Legalnost ovoga ukazuje na slabosti sistema oporezivanja u SAD-u koji štiti one najbogatije.

Senatorka Elizabet Voren je u svom tvitu, povodom odluke Tajma, napisala kako je reforma poreskog sistema neophodna kako bi “ličnost godine počela zaista da plaća porez i prestala da živi na račun drugih”.

Takođe, Mask je podigao prašinu svojim viđenjem virusa kovid-19 kao bezazlenog u seriji tvitova iz 2020. godine. Inicijalno je svoju fabriku u severnoj Kaliforniji držao otvorenom uprkos odlukama vlasti koje su nalagale zatvaranje. Na kraju je ipak zaustavio proizvodnju.

Novinar i književnik Kurt Eikenvald nazvao je imenovanje Maska ličnošću godine “najgorom odlukom ikad” u svom tvitu.

Tajm je svoju odluku dalje obrazložio velikim uticajem koji Mask ima na svoje pratioce na društvenim mrežama. Svojim delovanjem u virtuelnom svetu on kreira sliku rukovodioca koja je u suštoj suprotnosti sa tradicionalnom slikom ljudi na sličnim položajima.

Sa svojih 66 miliona pratilaca na Tviteru, Mask često koristi ovu platformu kako bi uzburkao poslovne vode širom sveta, objavljujući odluke kompanije na svom privatnom nalogu.

Dok vrednost Tesle neumitno raste, Mask je izjavio kako će SpaceX pokušati da izradi svoj futurstički svemirski brod u obliku metka za lansiranje u orbitu koje je planirano za januar. NASA je već kontaktirala SpaceX kako bi iskoristila brod za slanje astronauta na površinu Meseca najranije 2025. godine.

Tajm je istakao i skorašnje Maskovo priznanje po kojem je polovina njegovih tvitova napisana na “porcelanskom tronu”. Tajm je veoma detaljno ispitao tvitove napisane na toaletenoj dasci pre nego što je zaključio da je Mask “čovek koji nas podstiče da sačuvamo našu planetu, nudeći nam novu da je nastanimo”.