Kraljevska porodica je juče objavila informaciju da je princ Filip, suprug kraljice Elizabete i nosilac titule Vojvoda od Edinburga, preminuo u zamku Vindzor. Istog časa, odmah nakon što je BBC emitovao intoniranje himne, čitava Velika Britanija počela je da bruji o svemu što je princip Filip predstavljao za državu, ali i za svoju suprugu.

Iako je princ Filip izgledao grubo, bio oštar u javnim nastupima i nikada nije ličio na čoveka koji je “spreman da rado trpi budale”, tokom čitavog života u bračnoj zajednici sa britanskom kraljicom, radio je revnosno posao koji mu je nametnut i koji nikada u potpunosti nije mogao da prihvati – da bude samo kraljičin muž.

Stoga i ne čudi što je Bakingemska palata na zvaničnom Instagram nalogu britanske kraljevske porodice objavila dirljivu počast kraljice Elizabete njenom suprugu u govoru koji je održala slaveći njihovu zlatnu godišnjicu venčanja 1997. godine.

“On mi je, jednostavno, bio snaga i utočište svih ovih godina, a ja, i cela njegova porodica, i ova i mnoge druge zemlje, dugujemo mu više nego što bi on ikada tražio, ili što ćemo ikada saznati”, rekla je ona tada.

Sa druge strane, u javnosti se često govorilo o napetosti koja je vladala između Filipa i njegovog starijeg sina Čarlsa.

Pisac Čarlsove biografije Džonatan Dimbelbi piše da je Vojvoda od Edinburga je nagovorio Čarlsa na brak sa lejdi Dajanom Spenser, poznatijom kao princeza Dajana ili „Lejdi Di“, piše BBC.

Vojvoda je, po mišljenju mnogih, bio i previše brižan tokom teških godina raspada brakova njegove dece. Prvi je pokušao da razume njihove probleme, podstaknut, možda, sopstvenim sećanjima na teškoće braka sa članom kraljevske porodice.

Sa druge strane, pojedini su ga optuživali da je bio u ne tako dobrim odnosima sa Dajanom, princezom od Velsa. Mohamed Al Fajed, otac Dajaninog poslednjeg životnog pratioca, njegovog sina Dodija, nagovestio je tokom istrage o njenoj smrti da je princeza ubijena po naređenju princa Filipa, što je istražni sudija u potpunosti odbacio.

U pokušaju da se pobiju navodi da je princ Filip bio neprijateljski nastrojen prema snahi, 2007. godine su objavljena pisma koje je razmenjivao sa princezom. Nazvana „Najdraži tata“, pisma su pokazala da je princ Filip bio izvor ogromne podrške Dajani, što potvrđuju topao ton njene prepiske, piše BBC.

U jednom od pisama koja su objavljena tokom istrage o smrti „Lejdi Di“, vojvoda joj je napisao, 7. jula 1992. godine, da će se „potruditi da pomogne Dajani i Čarlsu najbolje što zna“.

„Međutim, apsolutno sam sam spreman da priznam kako i nemam poseban talenat za bračnog savetnika“, pisao je tada princ Filip snahi Dajani, a preneo britanski novinar Din Kirbi za britanski denvni list „The I„, koji izdaje Dejli mejl.

Ubrzo je usledio Dajanin odgovor.

„Najdraži moj tata“, napisala je Dajana u odgovoru na Filipovo pismo već 12. jula.

„Posebno me je dirnulo vaše najnovije pismo koje mi je, ako to već nisam znala, dokazalo da vam je zaista stalo do našeg braka. Veoma ste skromni kada govorite o svom talentu za bračnog savetnika i tu nisam saglasna sa Vama. Vaše poslednje pismo je pokazalo veliko razumevanje i nadam se da ću u narednim mesecima moći da se poslužim vašim savetima, ma šta oni doneli“, pisala je Dajana u odgovoru i završila pismo rečima: „S ljubalju, tvoja Dajana“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.