Najbolji basketaš sveta (verovatno u istoriji) posle bronze: “Nema ovde ja sam Dušan Bulut pa će Rusi da se sklone. Neće…”

0

Danas su srpski basketaši osvojili bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, što je červrta medalja za srpski olimpijski tim.

Ovog puta emocije su bile pomešane, pošto su posle prve faze srpski basketaši bili favoriti za zlato. Ne samo što su dominirali u ovoj igri godinama unazad, već je i Dušan Domović Bulut, predvodnik ekipe – već neformalno proglašen GOAT-om basketa 3×3.

Prvo su u polufinalu izgubili od Rusije – koju su lagano pobedili u poslednjoj utakmici prve faze, a potom u basketu za treće mesto bili bolji od Belgijanaca 21:10.

“Imali smo mi svojih limita, kazao sam vam to i na početku. Skupljeni smo kao grupa individualaca koji su veoma kvalitetni, koji imaju dobar karakter za pobede, za težinu dresa koji treba da se nosi na ovim takmičenjima i jednostavno samo nam je falila ta neka vrsta uigranosti, neke taktičke stvari koje nismo stigli da uradimo. Da kada sve stane, kada ništa ne ide da imamo neke dve-tri akcijice, da izvučemo neki lak poen, lak faul, da im prekinemo momentum. To se nije desilo, ostali smo paralisani protiv Rusa, nekako, i ostali smo dva-tri puta sami, pa smo promašili zicer i trojku. Nismo stigli da se priključimo, pa je sve otišlo dođavola…”, rekao je Dušan Domović Bulut.

On je rekao i kako su u utakmici za treće mesto pobedili na individualni kvalitet i karakter.

“Tako smo došli, tako smo selektirani, trenutno je merilo treće mesto, a nadam se da će u budućnosti biti bolje. Bitan je jedan kontinuitet medalja koji donosimo za Srbiju, za KSS, ovoga puta i OKS. Ja sam srećan, završili smo turnir sa pobedom, ipak je to olakšavajuća okolnost. Velika je razlika izmežu trećeg i četvrtog mesta”, rekao je on.

On je rekao i kako je “basket takva igra” da su Letonci dođšli do kraja, aimali su četiri poraza.

“Imaš Ruse koji su do polufinala imali tri pobede. Jednostavno, takav je basket. Sada da igramo protiv Rusa, verovatno bismo ih dobili 21:6. Ali takav je basket. Ne možeš u kontinuitetu imati prvo mesto, a pogotovo za ekipu koja je skupljena pre dva meseca”, rekao je on.

On je ispričao i kako se ekipa digla posle poraza.

“Znali smo da smo uprskali… Znaš da si uprskao. Da je krenulo nešto po zlu, verovatrno bismo se poubijali međusobno i sa njima i publikom i svima. Kada smo krenuli u ovaj meč, znali smo da moramo da ga dobijemo inače bismo skočili iz aviona. To je bio naš mentalitet i mislim da je upalio. Nismo imali ni taktiku nego samo stav – nemojte da se sramotimo, da se blamiramo. Idemo da pobedimo, bolji smo od njih kao što smo bolji od većine ekipa ovde. Samo da uradimo sve stvari koje budemo trebalo da uradimo i to je to”, rekao je Bulut.

Sada se postavlja pitanje da li će on nastaviti da igra za reprezentaciju, obzirom da ima 35 godina, a i da je zbog Olimpijskih igara prolongirao odlazak u Ameriku da se i tamo dokaže.

“Ne znam. Iskreno, ne znam. Idem sutra u Ameriku, to mi je plan, da se tamo dokažem. Posle toga videću šta i kako. Nemam ni neku komunikaciju iskreno ni sa košarkaškim savezom ni sa Olimpijskim komitetom. Imam ličnu karijeru i ciljeve koje želim da ispunim. Opet, jedan kontinuitet ako govorimo o sledećim Igrama. Ovaj sport ne prepoznaje ko si i šta si, prepoznaje samo kontinuitet i težak rad. Nema ovde: Ja sam Dušan Bulut, doći će Rusi, skloniće se sa terena! Neće. Taj proces oduzima puno vremena i energije, a ja u ovim godinama ne znam da li sam spreman da sledećih tri-četiri godine dam toliko”, rekao je Bulut.