Okolnosti se brzo menjaju za Izabel duš Santuš. Do pre nekoliko dana bila je poznata kao „najbogatija žena u Africi“, a sada je nema na sastanku najvećih ekonomskih magnata današnjice u Davosu.

Umesto da ćaska sa svetskim liderima u Davosu, suočena je s pretnom krivične istrage zbog korupcije.

Organizatori Foruma su saopštili da je učešće Izabel duš Santuš, rusko-angolskog porekla, ćerke dugogodišnjeg moćnika Angole Hosea Eduarda duš Santuša, na skupu u Davosu otkazano ovog meseca, ali mnogo pre nego što je istraga utvrdila da je ona u svojoj zemlji otuđila ogromnu količinu novca na osnovu korupcije.

Portparol foruma Maks Hol je odbio da precizira ko je ustvari otkazao njeno učešće na forumu.

Međutim, Forum kaže da održava veze sa jednom od kompanija koje kontroliše Izabela duš Santuš. Na Forumu je saopšteno da njena kompanija „Unitel“ ostaje partner.

Rasprava oko Duš Santuš pojačala se ove nedelje kada su je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara i 36 medijskih partnera optužili za „dve decenije beskrupuloznih poslova prožetih korupcijom“.

Duš Santuš, njen suprug i njihovi posrednici sastavili su mrežu sa više od 400 kompanija u 41 zemlji sveta koje su tokom protekle decenije od vlade Angole dobijale „konsultantske poslove“, kredite, ugovore o javnim radovima i dozvole vrednosti od milijardu dolara, navela je istraga u nedelju.

Ti navodi su zasnovani na više od 715.000 poverljivih finansijskih i poslovnih podataka koje je obezbedila „Platforma za zaštitu uzbunjivača u Africi“ – grupa sa sedištem u Parizu, a zasnovani su i na stotinama intervjua. Zbir dokumenata nazvan je „Luanda liks“, po glavnom gradu Angole.

Izabela duš Santuš je na „Tviteru“ rekla da je istraga postavljena na lažnim osnovama.

„Izveštaj ICIJ-a zasnovan je na mnogim lažnim dokumentima i lažnim informacijama, to je koordinirani politički napad u koordinaciji s ‘vladom Angole’. 715 hiljada pročitanih dokumenata? Ko veruje u te laži“ -napisala je ona.

Decembra prošle godine, sud u Luandi blokirao je najveći deo imovine bračnog para Duš Santuš, uključujući banke i telekomunikacionu kompaniju. Vlada kaže da pokušava da povrati 1,1 milijardu dolara, koliko kaže da državi duguju Izabel duš Santuš, njen suprug i jedan bliski saradnik bračnog para.

Angolski antikorupcijski aktivist Rafael Markes pozvao je domaće i portugalske vlasti da krivično istraže duš Santuš. On je portugalskoj novinskoj agenciji Lusa rekao da se radi o čitavim „programima pranja novca koji su naštetili Angoli i Angolcima“.

PvC je imala dugogodišnje poslovne poslove s porodicom Duš Santuš. Hose Eduardo duš Santuš je do 2017. 38 godina vladao Angolom koja je bogata naftom i dijamantima. Grupe za ljudska prava dugo su optuživale trog bivšeg šefa države da je ukrao ogromne količine državnog novca tokom vladavine.

Isabel duš Santuš rekla je da je do svog bogatstva koje je magazin „Forbs“ procenio na 2,2 milijarde dolara, došla napornim radom. Ona je na „Tviteru“ avela da će koristiti sva moguća pravna sredstva u borbi protiv pravnih postupaka protiv nje i njenih kompanija.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.