Oštrije mere zbog porasta broja zaraženih u Sloveniji

0
Profimedia

(Beta) – U Sloveniji je u poslednja 24 sata, uz smanjeni obim testiranja,  potvrđeno 516 novih zaraza korona virusom, dok je pet pacijenata preminulo što ukazuje na porast epidemije, pa se razmišlja o zaoštravanju mera, uprkos protestima zbog restrikcija.

“Više ne možemo govoriti da smo na rubu novog talasa epidemije, ovo je početak trećeg talasa, objavila je na Tviteru epidemiološkinja Mateja Logar, šefica vladinog savetodavnog tela za kovid-19.

Ona je ocenila su potrebne nove protivepidemijske mere ako se sadašnji trend nastavi, prenela je agencija Hina.

Broj novozaraženih u poslednjih 24 sata viši je za preko sedam odsto u odnosu na stanje pre nedelju dana, procenat pozitivnih testova i dalje je vrlo visok –  18,1 odsto, a raste i prosečan broj dnevno zaraženih koji u poslednjih nedelju dana iznosi 813, objavila je danas slovenačka vlada.

Aktivnih slučajeva zaraze je 10.555, dok se u bolnicama leči 473 kovid pacijenata, od kojih je 93 na intenzivnoj nezi, a s novim smrtnim slučajevima broj umrlih od početka epidemije popeo se na 3.972.

Prema podacima ministarstva zdravlja, ukupno je vakcinisano 186.170 ljudi, od kojih je 104.042 primilo obe doze.

Nezadovoljstvo dugotrajnim  ograničenjima u Sloveniji je i dalje prisutno, pa su u Ljubljani i Mariboru juče održani protesti na kojima je učestvovalo  nekoliko stotina ljudi, uz pojačanu prisutnosti policije, ali bez intervencija ili kažnjavanja.

Neke od parola na transparentima pokazale su nezadovoljstvo mladih zbog restrikcija druženja,  neke i na frustraciju vladinim merama generalno.

U slučaju nastavka negativnih epidemioloških trendova, epidemiolozi će vladi predložiti smanjenje broja osoba kojima je dopušteno zajedničko druženje.

Prema važećim merama dozvoljeno je okupljanje najviše deset osoba iz dve porodice.