Najavljen protest zbog prepisa Cetinjskog manastira na SPC: “Samo se u ovakvoj nesretnoj Crnoj Gori može desiti…”

0
Printscreen/YouTube/ Kulturista/Coolturista

(Beta) – Protestni skup zbog odluke Uprave za katastar da Cetinjski manastir kao svojinu upiše na Mitropoliju crnogorsko primorsku Srpske pravoslavne crkve (SPC)  biće održan danas ispred zgrade Vlade u Podgorici.

“Samo se u ovakvoj nesretnoj Crnoj Gori može desiti da direktor Uprave za katastar i državnu imovinu svojom odlukom prepisuje u vlasništvo druge države najveće svetilište crnogorske državne slobode – Cetinjski manastir”, navodi se u saopštenju koji potpisuje grupa građana Cetinja, a koje objavljuju mediji.

Uprava za katastar i državnu imovinu Crne Gore upisala je Cetinjski manastir kao svojinu Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC), potvrđeno je danas medijima iz uprave.

“Cetinjski manastir upisan je kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske”, rekao je Televiziji Vijesti v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić, uz ocenu da je tako “ispravljena greška” iz 1996. godine.

Po njegovim rečima, rešenjem iz 1996, Cetinjski manastir je bio svojina Mitropolije, ali je “kompjuterskom greškom” u bazu podataka, umesto prava na svojinu, unesen pojam korišćenje.

Cetinjski manastir se do sada u evidencijama Uprave vodio kao vlasništvo Prestonice Cetinje.

Opoziciona Demokratska partija socijalista najavila je juče da će podneti krivične prijave protiv odgovornih “za krađu imovine i malverzacije koje su učinjene tokom ovog postupka”.

Zaštitnica imovinsko pravnih interesa Prijestonice Cetinje Snežana Popivoda je rekla danas da rešenje o upisu Cetinjskog manastira na Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske crkve pravno je neutemeljeno, jer se po istom pravnom pitanju dva puta ne može pokretati postupak, kao što ne može ni Uprava za katastar i državnu imovinu mimo drugih državnih organa i samostalno odlučivati po žalbama MPC.

Mitropolija se žalila i tražila da se Cetinjski manastir upiše kao njihova svojina.

Vlada Crne Gore 13. septembra, bez održavanja sednice, odlučila je da vlasništvo nad Cetinjskim manastirom upiše na državu Crnu Goru, a ne na Prestonicu Cetinje, kao što je to od 1996. bio slučaj.

Skupština Prestonice Cetinje je ranije protestvovala povodom ovakve odluke Vlade i podržala građansku inicijativu kojom se traži da se Cetinjski manastir “ravnopravno ustupi” svim pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori, odnosno i sveštenstvu i vernicima Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).