Nagrade su dokaz stručnosti

    0

    Na nedavno završenom Berlinskom festivalu, jednom od najprestižnijih u Evropi, dva filma koje je finansirao Filmski centar Srbije (FCS) odnela su nagrade: film „Otac“ Srđana Golubovića dobio je nagradu publike, a srpsko-rumunska koprodukcija „Malmkrog“ dobila je Srebrnog medveda.

    Na FEST-u koji je usledio čak deset filmova koji su prikazani, a dolaze iz različitih zemalja, ne samo iz naše, dobilo je sredstva Filmskog centra i tako dospelo do gledalaca, a četiri nagrade osvojili su filmovi podržani od ove filmske institucije: film „Otac“, hrvatski film „Mater“, film „Ivana Grozna“ i „Sumrak u bečkom haustoru“.

    „Ljudi često zaboravljaju da je najveći producent u Srbiji i u regionu zapravo država i da bez Filmskog centra Srbije ni najveći reditelji danas, a kamoli debitanti ne bi imali priliku da snime film. Zato je bilo dirljivo čuti sa koliko zahvalnosti dobitnici nagrada na FEST-u govore o podršci Filmskog centra koja im je otvorila vrata svetske filmske scene. Sredstva koja država odvaja za film sama po sebi ne bi značila mnogo kada bi odlazila po klanovskim ključevima u ruke uvek istih ljudi. Ovako, zahvaljujući poštenom i stručnom radu FSC i njegovih komisija imamo ozbiljnu selekciju filmova i nižemo uspehe. Danas ti filmovi pune bioskopske dvorane jer osim što su umetnički vredni, oni imaju i bioskopski kapacitet“, izjavila je predsednica Upravnog odbora FCS Jelena Trivan.

    Kako je istakla, da biste imali publiku morate imati stalnu ponudu dobrog domaćeg filma i bioskopsku mrežu. „Mi u FCS smo uspeli da napravimo i jedno i drugo. Osim desetina digitalizovanih bioskopa po Srbiji, napravili smo i Salu srpskog filma u Kombank dvorani gde se svaki dan prikazuju srpski filmovi i to sa engleskim titlom kako bi svakog dana u godini naši građani i turisti mogli da pogledaju srpski film. Time smo sprečili i diskriminaciju naših autora koji jako kratko ostaju na repertoaru velikih sinepleksa potisnuti pred američkim blokbasterima. Jednom rečju, imamo velikih razloga da budemo ponosni na domaću kinematografiju i na stručnost FCS koji je pravim autorima dala šansu“, dodala je Trivan.