Sudiji Apelacionog suda Miodragu Majiću Savet za borbu protiv korupcije uručio je nagradu „Verica Barać“ za pojedinačni doprinos borbi protiv korupcije, prenosi N1.

Majić je izjavio da nagrada dolazi u vreme kada je „srpsko društvo na najnižoj lestvici borbe protiv korupcije“ i da „Srbiju očekuju još teža vremena“.

U obrazloženju nagrade, pročitanom na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije, Savet je naveo da se Majić istakao u borbi za nezavisnost pravosudja i da je „istaknuti protivnik kaznenog populizma“.

Majić je zahvaljujući za nagradu kazao da danas u Srbiji ima afera državnih zvaničnika, marginalizacije kontrolnih tela i da je „blizu krah pravne države“.

„Siguran sam da nas očekuju još teža vremena“, rekao je Majić.

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije, Miroslav Milićević, rekao je da tom nagradom žele da očuvaju sećanje na Vericu Barać i da se i osam godina posle njene smrti borba protiv korupcije i dalje vodi.

„Postala smo država suprotstavljenih gradjana“, rekao je Milićević.

Podsetio je u govoru da ni 24 sporne privatizacije nisu rešene, iako svi govore da jesu.

„Predistražne radnje za ‘Sartid’ trajale su 15 godina“, rekao je Milićević.

Rekao je da korupcija predstavlja „kvarenje države, gubitak dostojanstva i neravnopravnost gradjana“. Ocenio je da je zabluda da je prelazak iz autoritarne vlasti u demokratiju doprinos borbi protiv korupcije.

Milićević je poručio da će Savet nastaviti da radi, i u aktuelnom „krnjem“ sastavu.

Na uručenju nagrade prikazan je kratak film o tome kako je Verica Barać govorila o korupciji u Srbiji, o problemima s kojima se Savet suočavao u njeno vreme, i o ličnim problemima koje je imala zbog svog rada – pretnji i krivičnih prijava protiv nje.

Nagrada je ustanovljena 2011. godine i do sada su je dobili Rodoljub Šabić, Zagorka Golubović, Vladimir Radomirović, Danica Vučenić, radio-emisija „Talasanje“, Predrag Koraksić – Koraks, Dušan Teodorović, Dušan Petričić i nedeljnik „NIN“ i njegov urednik Milan Ćulibrk.

Verica Barać je na čelu Saveta bila od 2003. do smrti marta 2012. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.