“Nadam se da će politika koja donosi mir Izraelu nastaviti da se sprovodi…”: Netanjahu hvali Trampa pred izbore u SAD

0
Profimedia

(Beta-AP) – Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pohvalio je danas bliskoistočnu politiku predsednika SAD Donalda Trampa iako je izbegavao da otvoreno zauzima strane pred predsedničke izbore u toj zemlji.

Netanjahu je rekao da je dvostranačka podrška SAD “jedna od osnova izraelsko-američkog savezništva”, ocenivši da “to savezništvo nikada nije bilo jače” i pohvalio niz koraka koje je preduzo Tramp u korist Izraela.


Izraelski lider je naveo čvrst stav SAD prema Iranu, priznanje spornog Jeruslima kao glavnog grada Izraela, priznanje izraelske aneksije Golanske visoravni, tolerantni pristup prema jevrejskim naseljima i nedavne diplomatske sporazume Izraela i tri arapske zemlje.

“Mogu samo da se nadam da će se ta politka koja izoluje Iran i donosi plodove mira zasnovanog na realnosti za narod Izraela, za arapske narode u regionu, da će se ta politika nastaviti u narednim godinama”, rekao je Netanjahu. 

Uprkos svojoj javnoj posvećenosti dvostraničkim vezama sa SAD, izraelskim najbližim i najvažnijim saveznikom Netanjahu je često držao stranu republikancima. 

Njegovi odnosi sa predsednikom Barakom Obamom bili su hladni i činilo se da favorizuje njegovog rivala republikanca Mita Romnija 2021, a potom je održao govor u Kongresu SAD 2015. godine u cilju da se usprotivi nuklearnom sporazumu s Iraom koji je pripremao Obama. 

Pošto je izabran za predsednika Tramp je unilateralno povukao SAD iz nuklearnog sporazuma Irana sa svetskim silama, što je Netanjahu pohvalio. 

I mada je Tramp popularan u izraelskoj javnosti, Netanjahuovi bliski odnosi sa predsednikom SAD čini se da produbljuju podelu američkih Jevreja. 

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će američki Jevreji velikom većinom glasati sa kandidata Demokratske partije Džozefa Bajdena.