“Nadam se da će mi oprostiti veliki narod Irana i svi poštovaoci generala, a posebno velika porodica Sulejamni”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif izvinio se danas zbog komentara o ubijenom generalu Kasemu Sulejmaniju, koji su procurili u javnost podižući tenzije u Iranu manje od dva meseca uoči predsedničkih izbora.

Snimak u kome je Zarif kritikovao moć komandanta Islamske revolucionarne garde (IRGC) Kasema Sulejmanija u iranskoj diplomatiji, koji je ubijen u američkom vazdušnom napadu 2020. godine, dospeo je u javnost prošle nedelje.

Ubistvo iranskog vojnog komandanta dovelo je SAD i Iran na ivicu rata, a milioni ljudi je tokom sahrane izašli su na ulice kako bi mu odali poslednju počast.

Na snimcima je Zarif kritikovao Sulejmanijeve nezavisne odnose sa Rusijom i njegovo odbijanje da prestane da koristi avione Iran Er u operacijama u Siriji, zbog čega su SAD uvele sankcije nacionalnoj avio kompaniji.

Zarif je u današnjoj objavi na Instagramu naveo da se nada da će mu Sulejmanijeva porodica oprostiti.

“Nadam se da će mi oprostiti veliki narod Irana i svi poštovaoci generala (Sulejmanija), a posebno velika porodica Sulejamni”, rekao je.

Pored kritika Soleimanija, Zarif je, takode, priznao da kao ministar spoljnih poslova često nije imao nikakav uticaj na iransku spoljnu politiku.

On je rekao da se neće kandidovati za predsednika na predstojećim izborima.