NADA: “Srbija da podrži Republiku Srpsku u vraćanju svojih ovlašćenja”

0
Printscreen/YouTube/ALO. RS

(Beta) – Koalicija NADA, okupljena oko Demokratske stranke Srbije (DSS) i Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS), ocenila je danas da građani traže aktivniju podršku Srbije u borbi Republike Srpske da povrati ovlašćenja koja su joj oduzeta u poslenih četvrt veka.

“Potpuno podržavamo zahtev Republike Srpske da joj se vrate 142 ingerencije koje joj Dejtonski sporazum daje, a u međuvremenu su joj oduzete odlukama visokog predstavnika EU ili centralne vlasti u Sarajevu. Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma i kao matična država Srbima mora da podrži Republiku Srpsku u tome, jer je ugoženija nego ikada i postoji jasna težnja zapadnih sila da se ona potpuno ugasi”, izjavio je predsednik DSS Miloš Jovanović.

Lider POKS-a Žika Gojković je ocenio da su zahtevi predstavnika Bošnjaka da Visoki predstavnik EU smeni srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika zbog bojkota te institucije bespredmetni i nelegitimni, jer je bojkot legitimna politička odluka usled nelegalnog preuzimanja brojnih ingerencija Republici Srpskoj.

“Visoki predstavnici se ponašaju kao guverneri Bosne i Hercegovine za vreme aneksije od strane Austrougarske. Srbija mora jasno da se suprotstavi svakoj odluci centralnih vlasti BiH ili visokog predstavnika EU koje su u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom”, rekao je Gojković.