Nad paraolimpijkom Marik Vervurt izvršena eutanazija: Belgijska šampionka koja se nije plašila smrti

0

Bivša paraolimpijska šampionka Marik Vervurt je preminula postupkom eutanazije.

Belgijanka se za eutanaziju, koju zakon te zemlje dozvoljava, odlučila još pre nekoliko godina. Tačnije, 2008. godine, kada je podnela zahtev koji je kasnije odobrio konzilijum troje lekara.

Ipak, pošto joj je zahtev za eutanaziju odobren, odložila je postupak koji je konačno pokrenut pre dva dana, u utorak uveče. Marik je imala degenerativno oboljenje kičme zbog kojeg je neprestano trpela bolove i zbog kojeg nije mogla da spava. Tada kada se odlučila za eutanaziju rekla je da nekad od bolova čak ne može ni da jede.

U intervjuu koji je 2016. godine dala za CNN, rekla je da joj je odluka da bude eutanazirana kada za to dođe trenutak vratila osećaj kontrole.

“Više se ne plašim smrti”, rekla je. “Posmatram to kao operaciju, zaspiš i nikada se ne probudiš. Za mene je to nekakav mir. Ne želim da patim dok umirem.”

Iste godine prestala je da se bavi sportom pošto je napor bio prevelik za njeno telo.

Kao dete igrala je košarku, trenirala triatlon, ronila. Onda se iznenada razbolela i uskoro više nije mogla da hoda. Do paralize je došlo usled deformacije između petog i šestog vratnog pršljena.

Ona je na paraolimpijskim igrama u brzoj vožnji u kolicima osvojila četiri medalje, a prvakinja je postala u Londonu 2012. godine.

Njena priča, koju je objavila u knjizi, bila je inspiracija za mnoge sportiste, među kojim je i belgijska fudbalska zvezda Kevin De Bruin.

Kada je potpisala neophodne papire za eutanaziju, Marik je rekla da bi volela da ukaže drugim zemljama u kojima eutanazija nije legalna koliko je važno obezbediti je ljudima koji nepodnošljivo pate.

“Nadam se da svi shvataju da ovo nije ubistvo, već da ljudi ovako duže žive”, rekla je.