Nacionalni savet Rumuna: Vučić mora delima da pokaže da poštuje rumunski narod, a ne izjavama, jer one ništa ne znače

0
Foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS)

 (Beta) – Potpredsednik Nacionalnog saveta Rumuna u Srbiji Jon Magda izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora delima da pokaže da poštuje rumunski narod, a ne izjavama, jer one “ništa ne znače”.

“Već duže vreme imamo problema sa institucijama ove države. Mi ne promovišemo nijednu političku stranku, već branimo naša prava. Institucije moraju da garantuju sigurnost”, rekao je Magda u beogradskom Medija centru povodom uvreda na nacionalnoj osnovi koje su upućene potpredsednici Stranke slobode i pravde Mariniki Tepić.

On je naglasio da neće dopustiti da niko kvari odnose izmedju srpskog i rumunskog naroda.

“Mi smo saborci svih gradjana Srbije, mi smo miroljubiv narod i živimo u zajedincama sa srpskim narodom, jer smo komšije i prijatelji”, istakao je on.

Član Nacionalnog saveta Rumuna Danijel Petrović rekao je da Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarska za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i Regulatorno telo za elektronske medije treba javno da osude prilog televizije Pink, da su Rumuni neprijatelji Srbije, a Javno tužilaštvo da pokrene krivični postupak protiv reditelja Dragoslava Bokana.

Živoslav Lazić iz Unije Rumuna Srbije istakao je da “nije u pitanju samo Marinika Tepić, već sve nacionalne manjine u Srbiji”.

“Nisam video reakciju ni predsednika, ni premijerke, a ni Tužilaštva, zar mi treba da držimo konferenciju za medije da bi Tužilaštvo reagovalo”, kazao je on.

Reditelj Dragoslav Bokan u izjavi za TV Pink vredjao je potpresednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić na nacionalnoj osnovi i proglasio je za nacionalnog neprijatelja, komentarišući blokade puteva koje su u subotu organizovane širom Srbije u znak protesta zbog usvajanja zakona o eksproprijaciji i referendumu.