Nacionalni dan borbe protiv limfoma

  0

  Nacionalni dan borbe protiv limfoma kooji se obeležava sutra, 24. marta, je posvećen podizanju svesti javnosti o bolesti, simptomima i aspektima koji mogu značajno uticati na stanje pacijenata u toku lečenja i oporavka. Ove godine posebna pažnja biće posvećena ishrani pacijenata.

  Ovim povodom LIPA je u saradnji sa ekspertima, izdala novo, prošireno izdanje brošure “Ishrana pacijenata sa hematološkim malignitetima . Tim povodom na događaju pod nazivom “Kuvaj, jedi i pobedi” biće organizovano takmičenje u kuvanju u kojom če učestvovati  lekari hematolozi, predstavnici pacijenata I nutricionisti. Tokom ovog dogadjaja predstavnici pacijenata imaće priliku da  nauče korisne stvari vezano za ishranu. Događaju će prisustvovati pacijenti, hematolozi i nutricionisti.

   Maja Kocić, predsednica Udruženja pacijenata obolilih od limfoma “LIPA”  naglasila je da hematološki maligniteti mogu da utiču na živote pacijenata i njihovih porodica na različite načine. Lečenje i oporavak nakon tretmana su dugotrajni procesi a promene u svakodnevnom životu su neizbežne. Pacijentima je neophodna podrška da se izbore sa svim fizičkim, mentalnim i emocionalnim izazovima sa kojima se suočavaju.

  Kocić je  istakla  da je način ishrane je jedan od aspekata koji mogu značajno popraviti fizičko i emocionalno stanje pacijenata. Međutim, imajući na umu, da je fokus kod pomenutih bolesti, pre svega, na njihovom lečenju, ishrana je često u drugom planu, ostavljajući pacijente i njihove porodice sa sa brojnim pitanjima, nedoumicama i potrebom za praktičnim uputstvima vezanim za ishranu,  posebno tokom terapije. Pridržavanje preporuka u ishrani ključni je uslov za smanjenje komplikacija i komorbiditeta, održavanje optimalnog zdravlja i postizanja boljeg kvaliteta života.

  Pravilna i uravnotežena ishrana jedan je od osnovnih preduslova za uredno funkcionisanje našeg organizma. Pacijenti sa hematološkim malignitetima vrlo često moraju da promene navike u ishrani zbog unosa preporučenih energetskih i proteinskih potreba, održavanja snage i energije organizma, kako bi lakše podneli moguće neželjene efekte lečenja. Razni vidovi lečenja hematoloških maligniteta mogu značajno uticati na nutritivne potrebe pacijenata, poremetiti uobičajene navike u ishrani i imati neželjene efekte na probavu i apsorpciju hrane. Ishrana bi stoga trebalo da postane sastavni deo nacionalnih smernica i politika u nezi i lečenju pacijenata sa hematološkim malignitetima, što zahteva ukljičivanje svih činilaca zdravstvenog sistema.

  Nacionalni dan borbe protiv limfoma uspostavljen je pre četiri godine, zajedničkom inicijativom Srpske limfomske grupe, strukovnog udruženja i Udruženja obolelih od limfoma LIPA i obeležava se poslednje nedelje marta.