Posle dvadesetak godina provedenih u Švajcarskoj, u malom mestu Rajnfeldenu blizu Bazela, Fric (nekada Gojko), Dobrila i njihov sin Mate vratili su se u domovinu, u Beograd. Kupili su stan od četrdeset kvadrata na Konjarniku, uselili su se i tu mirno žive.

Posle dvadesetak godina Srđan Valjarević je u Nedeljniku svake nedelje objavljivao novih sedam dana u životu ove trojke u opštini Voždovac. I bio je to rad sličan onome Dikensa, Artura Konana Dojla, Dostojevskog… da se ti nastavci iz novina (Nedeljnika) na kraju kompiliraju u knjigu „Fric i Dobrila“ koja je izašla nedavno u izdanju Lagune.

I sada u „bindžovanju“ ovih kolumni, malih epizoda u životu ove trojke, jasno je koliko ove priče obuhvataju više od četrdeset kvadrata stana na Konjarniku. One se rastežu na hektare i hektare Srbije u kojoj je i napasnik iz Brusa, spaljena kuća novinara iz Grocke i mnogo toga.
I knjiga je bila glavni povod da krenemo u razne teme, ali da se prevaziđe dnevno politički trenutak već da se zaroni u korene naših zabluda, lutanja i na kraju, kako će ih Valjarević nazvati – čistih poraza.

Vezao sam se za tu porodicu više nego za svoju. Zafale mi kada ih „ostavim“ na nekoliko dana. Nedeljom ništa ne pišem, ponedeljkom, utorkom pišem druge stvari i već u četvrtak mi nedostaju Fric, Dobrila i Mate. Pitam se šta radi njihov komšija Kinez Li. Šta li radi komšija Profesor filozofije u penziji?

Nikada ovaj grad nije bio Kopenhagen, druže. A mi pričamo danas koliko smo se srozali. Ništa se mi nismo srozali. Za ovih dvadeset godina bilo je dobrih knjiga, dobre umetnosti, ali to nije zasluga društva i države već pojedinaca

Kakve veze ima geostrateški položaj s tim što sam ja glup i ograničen? Kakve veze ima geostrateški položaj s tim što sam konzervativni nacionalista? Stalno imamo alibije neke. To su alibiji jednog narkomana. Jednog zavisnika. Koji će kad mu kažeš „Sine, idi skidaj se sa te droge“, odgovoriti „Ali šta ću onda da radim?“

CEO TEKST INTERVJA SA SRĐANOM VALJAREVIĆEM ČITAJTE U NOVOGODIŠNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA (NA DUPLO VEĆEM BROJU STRANA) KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 30. DECEMBRA. NAREDNI BROJ IZLAZI 13. JANUARA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.