“Nabaždarili smo aparate…”: Zašto je bilo zaustavljeno testiranje na koronu u Kragujevcu

2
Beta - AP Photo/John Minchillo

U kovid laboratoriji “Kraguj” nastavljeno je testiranje briseva na kovid-19 posle kraćeg zastoja zbog neophodnog “baždarenja” aparata usled prelaska na korišćenja druge vrste briseva.

Direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević je rekao za agenciju Beta da je laboratorija do sada koristila briseve iz laboratorije u Batajnici, a pošto su oni potrošeni prešla je na korišćenje briseva iz “Vatrenog oka”.

“Pokazalo se da je zbog prelaska na drugu vrstu briseve, kao i u svim ostalim slučajevima analiza koje radimo, potrebno da nabaždarimo aparate što je dovelo do kraćeg zastoja u testiranju uzoraka sumnjivih na kovid-19”, objasnio je Vasiljević.

Najavio je da je testiranje briseva danas nastavljeno u nešto smanjenom obimu, ali de će već tokom sutrašnjeg dana da se obavlja u punom dnevnom kapacitetu.

Vasiljević je rekao da za nekoliko dana u kovid laboratoriju “Kraguj” treba da stigne nova oprema čime će biti obezbeđeni uslovi za rad “na svetskom nivou”.

“Dobićemo dva robotizovana aparata-ekstraktora za pripremu uzoraka za testiranje čiji je kapacitet 90 uzoraka na sat, zatim jedan PCR i laminar protiv zagađenja u laboratoriji”, kazao je on.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Zasto ne daju privatnim laboratorijama da rade briseve po istoj ceni, a da cena bude kompletan bris na bakterije i viruse ne samo na kovid po pristupacnoj ceni.

    Drugo, ne razumem cemu nekih pridrzavanja mera ajde razumem stari i hronicni ali ostali bezveze kad su i kod starih i hronicnih sve zemlje isto prosle, i koje su se pridrzavale i koje ne.
    Zasto oko izolacije, pa coveku kad ima kovid kazes da ne mrda ili ga drzite na bezaniji u kovid bolnici a taj npr ima slabo srce, bruh, i sl, dokle ga prebacite na hirusko ili problema sa venama , bubrezima, kolenom, kicmom ode na onaj svet…bolje da u kovid bolnice prebacite starije iz domova zbog adekvatnijeg posmatranja.

  2. Slučajno je i u Subotici prekinuto testiranje u nedelji pre izbora. Samo kažem…

Comments are closed.