“Na stub srama ćemo staviti svaku politiku i stranku koja se servilno ponaša prema stranim kompanijama…”

0
Foto: Medija centar Beograd

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković izjavio je u prvomajskoj poruci da neće pristati na ugrožavanje zdravlja zaposlenih u Juri i otpuštanja sindikalaca u jagodinskom preduzeću Vibac Balcani.

“U ovom trenutku nema prečeg cilja od zaštite zdravlja i sigurnosti radno angažovanih. Na duži rok na najmanju moguću meru moramo svesti gubitak poslova, pad zarada i sprečiti narušavanja radnih prava”, rekao je on.

Naveo je da će borba za prava zaposlenih voditi jednako jako i u uslovima pandemije korona virusa.

“Mi iz Nezavisnosti smo došli do predloga o izlasku iz krize i održivom razvoju koji teško da, u vremenima ogromnih nepoznanica čak i o dubini i trajanju krize, može biti racionalniji i obuhvatniji”, kazao je Stojiljković.

Taj sindikat, kako je dodao, smatra da država mora biti i socijalno odgovorna i razvojno uspešna – ona mora raditi u interesu svojih gradjana.

“U krizama stvari po radnike i sindikate lako mogu biti još gore. Pandemija je odličan izgovor za već prisutnu recesiju, trgovinske ratove, decenijsku stagnaciju plata zaposlenih, uz paralelno ekstremno
bogaćenje magnata koji onda kupuju medije, političare i takozvanu stručnu javnost”, navodi se u saopštenju predsenika sindikata Nezavisnost.

Istakao je da će “na stub srama” staviti svakog poslodavca koji otpušta radnike, a da nije učinio sve, uz pomoć države, da ih zadrži, kao i “slugeranjsko ponašanje” i beg od javne reakcije sudija, ljudi u javnoj upravi, medijima i akademskoj javnosti. 

“Na stub srama ćemo staviti svaku politiku i stranku koja se servilno ponaša prema stranim kompanijama koje ne poštuju elementarnu radnu zaštitu i prava zaposlenih, one koji bi sve da rasprodaju, a da na pozicije postave svoje poslušnike i mediokritete”, naveo je Stojiljković i apelovao na solidarnost unutar i izmedju sindikata.

Najgora pretnja onima koji su, kako je naveo, okupirali državu je da na izborima neće dobiti njihov glas i da im nijedan zakon i uredba neće proći ćutke.

(Beta)