Nekoliko stotina demonstranata u petak je stiglo u vazdušnu luku Hong Konga, gde su održali protest, pozivajući na demokratiju, uzvikujući „slobodan Hong Kong“. Obližnji Singapur savetovao je građanima da izbegavaju delove te regije.

Upravitelji aerodroma objavili su kako prosvjedi neće utjecati na njegovo funkcioniranje, no savjetovali su putnike da stignu ranije.

Protesti se sad već događaju svakodnevno. Prošle nedelje oštećena je zgrada lokalnih vlasti, a Peking je upozorio da je to napad na kineski suverenitet. Demonstracije u Hong Kongu krenule su 9. juna zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebalo omogući izručenje osumnjičenika Kini. Stanovnici Hong Konga smatraju da bi to potkopalo pravosudnu nezavisnost te pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, ali demonstranti traže njegovo potpuno povlačenje i ostavku Keri Lam, liderku Hong Konga.

Njihovi zahtevi proširili su se i na zadržavanje demokratskih tekovina i sloboda, kao što su sloboda govora i nezavisnost sudstva, a neki čak traže i zabranu ulaska turistima iz centralne Kine.

Demonstranti su u petak na aerodrom stigli s kacigama na glavi i posedali na pod, s natpisima koji pozivaju na potpuno povlačenje mere o izručenje i uzvikujući slogane poput „slobodan Hong Kong“.

„Svet nas gleda poslednjih nekoliko nedelja. Verujemo da je aerodrom najdirektniji način da turistima objasnimo šta se stvarno događa u Hong Kongu“, rekao je Džeremi Tam, bivši pilot i zastupnik koji je pomagao u organizovanju protesta.

Singapur je u petak upozorio svoje stanovnike da izbegavaju delove Hong Konga u kojima se protesti održavaju.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.