Na samrti je imao dve želje, da “na onaj svet“ ode bez prisustva sveštenika i da mu na nadgrobnoj ploči ne bude krst, i na to je čekao tri godine

3
Foto Profimedia/Ilustracija

Građanin, komunista i ateista Timotije Vasović, iz Novog Pazara, posle tri godine može mirno da počiva na novom groblju kod Petrove crkve. Porodica mu je ispunila i poslednju želju, piše Danas.

Na samrti je imao dve želje, da „na onaj svet“ ode bez prisustva sveštenika i da mu na nadgrobnoj ploči ne bude krst. Prva želja je ispunjena bez problema, za drugu je trebalo dve i po godine i mnogo pisanja žalbi i tužbi i kucanja na mnoga vrata. Konačnu odluku doneo je Upravni sud u Kragujevcu, koji je poništio odluku Gradskog veća Novog Pazara o zabrani podizanja spomenika bez pravoslavnih obeležja.

Upravni sud je, u ime naroda, presudio da Vasović može da „leži“ ispod nadgrobne ploče bez krsta, a gradskoj upravi naložilo da pokojnikovoj ćerki Nelici Grujić nadoknadi troškove vođenja sudskog postupka. Sud je ustanovio da ne postoji urbanističko rešenje ili plan koji zamenjuje rešenje, već se pozvao na ugovornu obavezu iz ugovora o zakupu koji ne može imati svojstvo urbanističkog rešenja ili plana za groblje. Postupajući po sudskoj odluci, novopazarsko Gradsko veće je odobrilo postavljanje nadgrobne ploče, koja se ne uklapa u pet modela, koje je propisala Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Spomenik je postavljen, ali je i tu bilo problema. Oni koji su napravili nadgrobnu ploču, nisu smeli da je postave, jer su tvrdili da im neko preti. Usledila je potraga za kamenorescima, „mnogi od Pazara do Kruševca su odbili“. I, konačno su majstori pronađeni u Trsteniku. Inače, od proleća 2017. godine, nadgrobna ploča nalazila se pored grobnice.

Gradsko veće Novog Pazara je jednom odlukom odobrili Nelici Grujić da podine spomenik ocu bez krsta, a onda je uvažena žalba SPC i odluka je preinačena. U oba slučaja obrazloženja su bila ista, samo što je u pravu bila jedna ili druga strana. Reagovala je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Njene konstatacije i preporuke samo su primljene „k znanju“. Na kraju je odlučio sud.

No, priča nije završena. Protojerej stavrofor Tomislav Milenković smatra da je gradska vlada „pod krajnje čudnim okolnostima“ dozvolila postavljanje tog spomenika. Sada se SPC žali Upravnom sudu na tu odluku, a Milenković tvrdi da je „Grujićeva, bez izvršnosti rešenja Gradskog veća, nelegalno postavila spomenik“.

“Crkva čeka odluku Upravnog suda, ali nećemo dozvoliti da prosta sila, kojom se dotična služi, postane opšti obrazac. Radije ćemo raskinuti ugovor sa gradom o davanju parcele, koji smo potpisali u dobroj veri, ali smo bili izigrani”, kategoričan je Milenković i dodaje da se ispituje „pod kojim okolnostima je postavljen spomenik, jer dozvolu nije dalo JKP „Gradska čistoća“ koje gazduje grobljem“.

3 KOMENTARA

  1. Slučajno ili namerno zanemarena je činjenica da je u pitanju crkveno groblje. Naravno da čovek može da se sahrani kako hoće, uspravno, potrbuške sa emotikonima na spomeniku ako mu je o želja, ali jednostavno ne na crkvenom groblju. Da li je želja dotičnog bila da to bude baš na crkvenom groblju i zašto je to tako jeste već za dublju analizu.

  2. Ako je crkve no groblje onda je samo za sahranjivanje pravoslavaca. Ako nije nemaju oni sta da traze.

  3. Da se crkva izjani po pitanju vakcina ??????!!!!!!! Crkva ?????
    Ima li kraja ovom ludilu ????

Comments are closed.