Na respiratoru je, već je imao transplantaciju pluća, uz koronu ima i bakterijsku infekciju: Palestinski zvaničnik u kritičnom stanju

0
Beta - AP Photo/Jacquelyn Martin, File

(Beta-AP) – Palestinski zvaničnik visokog ranga Saeb Erekat je u kritičnom stanju i diše uz pomoć respiratora pošto mu se zaraza koronavirusom pogoršala u noći izmedju nedelje i ponedeljka, saopštila je danas izraelska bolnica Hadasa u kojoj se leči.

Kako je navedeno, Erekatov slučaj je posebno težak zbog njegovih ranijih zdravstvenih problema, uključujući transplantaciju pluća u SAD pre tri godine.

Njegov imuni sistem je slab i uz kovid-19 ima bakterijsku infekciju.

Taj šezdesetpetogodišnji generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) je pod sedativima i lekari se konsultuju sa medjunarodnim ekspertima kako najbolje da pomognu tako teško obolelom pacijentu.

Erekat je u poslednje tri decenije bio glavni palestinski pregovarač, a takodje i jedan od glavnih savetnika pokojnog palestinskog lidera Jasera Arafata i sadašnjeg palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Studirao je međunarodne odnose i političke nauke u San Francisku, a doktorirao na Univerzitetu Bradford u Velikoj Britaniji.

On je prebačen u bolnicu Hadasa u nedelju na molbu Palestinske uprave uprkos odluci Palestinaca početkom ove godine da prekinu veze s Izraelom u znak protesta zbog obećanja jevrejske države da će početi aneksija delova okupirane Zapadne obale na osnovu bliskoistočnog plana predsednika SAD Donalda Trampa.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u medjuvremenu zamrznuo taj plan.