“Na pravom smo putu, nema povratka”: Posle prve žrtve u Venecueli, Gvaido poziva na štrajkove

0
Tanjug (AP Photo/Boris Vergara)

Policija Venecuele je sinoć na učesnike protesta opozicije u Karakasu ispalila suzavac, dok su demonstranti bacali molotovljeve koktele.

Samoproglašeni predsednik i lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido poručio je svojim pristalicama tokom protesta u Karakasu da su demonstracije nepovratan proces i da će se nastaviti svakoga dana dok se ne dostigne sloboda.

BBC javlja i da je u sukobima na ulici poginula jedna žena i da je na hiljade povređenih.

“Na pravom smo putu, nema povratka”, poručio je Gvaido, javio je BBC.

On je najavio da će od danas početi serija štrajkova koja bi na kraju dovela do generalnog štrajka, navodi britanski javni servis.

“Ako je režim mislio da smo dostigli maksimalan pritisak, na mogu ni da zamisle koliko možemo da podnesemo”, poručio je Gvaido okupljenima.

Tanjug (AP Photo/Fernando Llano)

Istovremeno, u Karkasu su organizovane provladine demonstracije, za koje predsednik Nikolas Maduro kaže da su organizovane povodom proslave Međunarodnog dana rada, 1. maja.

Predsednik Maduro ranije je u televizijskom obraćanju opisao Gvaidove pristalice kao “malu grupu” čiji plan je propao, dok je lider opozcije ponovio pozive građanima Venecuele da izađu na ulice kako bi dovršili ono što je on nazvao “poslednjom fazom” njegovih napora da svrgne Madura.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro upozorio je da neće oklevati da zatvori i sudi “izdajnicima” koji su prema njemu odgovorni za neuspelu vojnu pobunu na koju je pozvao opozicioni vođa Huan Gvaido.

“Neću imati nikakvih oklevanja kada sud naredi da stavim iza rešetaka odgovorne za taj kriminalni puč”, rekao je venecuelanski predsednik pred više hiljada pristalica u govoru pred predsedničkom palatom Miraflores u sredu, povodom Praznika rada.

U sukobima opozicije i policije u utorak je, prema zdravstvenim zvaničnicima Venecuele, povređeno 69 ljudi, od kojih je dvoje zadobilo prostrelne rane, preneo je BBC , dok je Rojters javio da je u sukobima ranjeno 100 ljudi. BBC javlja i da je u sukobima na ulici poginula jedna žena.

https://www.youtube.com/watch?v=nXlLIsX7-u8