“Na nekim mestima deponija je dubine i 100 metara. Snimali su termovizijskim kamerama i utvrdili da požari nisu površinski, oni izbijaju u dubini”

1
Printescreen/YouTube/Insajder Video

 (Beta) – Nekoliko žarišta na deponiji u Vinči još uvek je aktivno, iako je požar lokalizovan, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dodao da će gašenje trajati “još, sigurno, pet ili šest dana”.

“Vatrogasci sada rade dogašavanje i sami su rekli da će to trajati još pet-šest dana sigurno. Jutros je dunuo vetar prema gradu i zato su oni to osetili dim. Tako će biti dok se sama deponija ne bude ugasila”, rekao je Vesić za Agenciju Beta.

Kako je objasnio, gorelo je oko pet hektara deponije, ali sada je to mnogo manja površina.

“Na nekim mestima deponija je dubine i 100 metara smeća, naslaganog. A pritom je tih 100 metara naslagano uz sva ona sabijanja koja se rade. Na tim dubinama kada izbije požar, vi ne znate tačno. Oni su to snimali termovizijskim kamerama i utvrdili da požari nisu površinski, oni izbijaju u dubini”, objasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, smeće se, na staru deponiju koja trenutno gori, više ne odnosi, a ona će biti rekultivisana i za deset godina na tom mestu će biti šuma.

On je objasnio da će nova deponija u Vinči, koju su kupile dve strane kompanije, imati tri nova postrojenja od kojih su neka već gotova – za preradu gradjevinskog otpada, za pretvaranje otpada u toplotnu energiju i proizvodnju struje.

“Mi završavamo, upravo smo pri kraju, toplo-dalekovod Konjarnik – Vinča gde povezujemo to postrojenje sa toplanom u Konjarniku i od 340.000 tona otpada godišnje stvaraće se toplotna energija koja će ustvari zameniti gas, i ti delovi Beograda će se grejati na tu toplotnu energiju”, izjavio je Vesić.

Kako je objasnio, uradjeno je i postrojenje za preradu otpadnih voda.

“Vi imate ispod stare deponije oko 900.000 metara kubnih otrovne vode i ta voda ide u Dunav i zagadjuje okolno zemljište. Sada imamo postrojenje koje preradjuje vode i onda u čistom obliku ih izbacuje u Dunav”, kazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika dodao je i da će novo postrojenje biti povezano i sa tih 900.000 kubika vode, ali da će biti potrebno vreme da se ona u potpunosti prečisti.

Prema njegovim rečima, pre otprilike sedam-osam godina, deponija u Vinči bila je uvrštena u 50 najgorih na svetu.

“Od toga su samo tri bile u Evropi, a jedna od njih je u Beogradu. Mi smo jedan od poslednjih velikih gradova koji nije imao uredjenu deponiju i bilo je vreme da je uradimo”, rekao je Vesić.

1 KOMENTAR

  1. “Prema njegovim rečima, pre otprilike sedam-osam godina, deponija u Vinči bila je uvrštena u 50 najgorih na svetu.”

    Tada ste uveliko jahali Srbiju.

Comments are closed.