“Na muci se poznaju junaci, a u muci i pravi prijatelji…”: Dačić o poseti Kini u jeku epidemije koronavirusa

0
BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DS

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija osuđuje sve političke manipulacije epidemijom koronavirusa koje se koriste za širenje antikineske atmosfere u svetu, a naročito u nekim zapadnim zemljama.

Dačić je ocenio da zapravo svi treba da daju podršku Kini jer je odgovornim pristupom problemu mnogo pomogla čitavom svetu nalazeći se na braniku u borbi protiv epidemije i pomogla zemljama da se bolje organizuju u slučaju da se taj virus proširi na druge kontinente i regione, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

“Sagovornici su me informisali da su postignuti veoma značajni rezultati u zaustavljanju širenja ove epidemije, kao i da je broj izlečenih veći od 20.000, a da je juče broj novih slučajeva van provincije Hubej bio svega pet, što pokazuje da su postignuti značajni koraci u zaustavljanju epidemije”, naveo je šef srpske diplomatije.

On je ponovio podršku Srbije u borbi protiv koronavirusa ističući da će u Kinu uskoro stići pomoć koju je uputila Vlada, pre svega u medicinskoj opremi.

Dačić je preneo pozdrave predsedniku Si Djinpingu i poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će sigurno doći na samit Kine i CIEZ-a sedamnaest zemalja centralnoistočne Evrope koji treba da bude održan 15. i 16. aprila u Kini.

On je rekao i da mu je kolega ministar Vang Ji preneo poruku za predsednika Vučića da će početkom jeseni, možda već u septembru kineski predsednik Si Đinpin posetiti Srbiju.

Dačić je ocenio jako važnim to što su ministri Vang Ji i Sun Tao istakli da je njegova poseta bila prva poseta jednog ministra spoljnih poslova u ovoj specifičnoj situaciji.

“Poseta Narodnoj Republici Kini je bila od izuzetnog značaja, jer je Srbija time pokazala da je pravi prijatelj Kine, kako mi to volimo da kažemo – na muci se poznaju junaci, a u muci, odnosno nevolji se poznaju i pravi prijatelji”, rekao je šef srpske diplomatije završavajući posetu Kini.

(Beta)